2015. december 3.

LUXUS ÉLVEZET A SUSHI SEI-BEN

Seiichi Kusumoto

Hála a sok nyitott és világ-járta üzlettulajdonosnak, Budapesten a bőség zavarával küzd az ember, ha étterembe szeretne menni. Egyre több a színvonalas, minden igényt kielégítő, kényeztető, luxus színvonalú étkező hely, ahol egy kicsit belekóstolhatunk más nemzetek kultúrájába.
Sasóval japán terveink voltak. De melyik????  Az Újudvarból átköltözött másik helyre a Sushi Sei, így kíváncsiak  voltunk arra, hogy milyen az új arca. Miért éppen ez??? Hát, mert hitelesnek tűnt és be is igazolódott a sejtés. Amikor külföldön tartózkodom, mindig az orrom után megyek. Széles ívben elkerülöm azokat a helyeket, ahol messzi távolságból látszódnak a hülye turistákat hívogató táblák. Keresem az olyan éttermeket, ahol szívesen tartózkodnak a helyiek,   és minden sallangtól mentes a külső. Ezeken az eldugott helyeken lehet a legjobb ételeket elfogyasztani és egy kicsit elkalandozni más országok szokásaiba. Ezt most azért írtam le, mert a hitelességhez tartozik a nem hivalkodó külső, a letisztult, igényes belsőkialakítás, a látványkonyhát uraló Sei séf karizmatikus jelenléte és az étteremben tartózkodó japán vendégek. Az embernek tényleg az az érzése támad, hogy több ezer kilométerrel távolabbi vidékre tévedt, amikor belép az üzlet ajtaján.


A személyzet kedvesen fogad minket, elkérik a kabátokat, leültetnek minket egy elbűvölő kis szeparéba, majd pirított rizzsel ízesített zöld teával kínálnak. Ötletesek ezek a kis boxok, teljesen elkülönülhetünk, ha éppen arra vágyunk, mi most ezt választottuk.
Megérkeznek az étlapok, belenézek és megnyugvással tapasztalom, hogy remek fotók segítik a nem könnyű választást a széles kínálatból.
A személyzet szinte észrevehetetlenül sürög-forog körülöttünk, minden kérdésünkre kielégítő, intelligens válaszokat kapunk. Meg kell hagyni remekül végzik a dolgukat az itt dolgozók, egyáltalán nem zavaró, inkább felüdülés ebben a felfordult világban a diszkrét, csendes udvariasságuk.
Szerencsére segítséget kapunk az ételek kiválasztásához, szeretnénk minél több finomságot kipróbálni, így a hozzáértőkre bízzuk magunkat.

szezámos lazac gumaii

Az ételek készülnek, közben gyönyörűséges kerámiákon kapunk egy előételt, hogy élvezetesebb legyen a várakozás.
Ínycsiklandó a szezámmagos lazac, de a két pálcika láttán reménytelennek látszó vállalkozásnak tűnik eme finom falatkák számba juttatása. Szerencsére lábujjhegyen járó figyelmes kis felszolgálóhölgyünk már hozza is azt a nagyon okos kis műanyag pöcköt, amivel rögzíteni lehet a pálcikákat, hogy ne kalimpáljanak szerteszét. Így már rendben a komfortérzet, sőt időnként képes vagyok 1-1 falatot a számba tuszkolni, boldogság van.
Ideje lenne már megtanulnom pálcikával étkezni.


Megint helyes tálkák érkeznek, bennük Miso leves algával tofuval, saláta, rizs és az ínycsiklandó válogatás (grillezett lazac, sashimi, tintahal tempura, makik) .

 Lunch Bento

Hihetetlen, de pálcikával legyűrtem a levest, majd mindenből kóstolgatok és megdöbbenve tapasztalom, hogy a tálról a nyers lazac vált kedvencemmé, amit wasabival elkevert szójaszószba mártogatva illik elfogyasztani. Most jöttem rá, hogy micsoda különbség van a nagyon friss és a friss hal között. Leírhatatlan az állaga, az íze, ezt ki kell próbálni. Sokan irtóznak a nyers hal elfogyasztásától, ami érthető, hiszen a bevásárlóközpontokban néha igen gyalázatos állapotok uralkodnak a halstandokon és az orrfacsaró bűz mutatja az utat, hogy merre kerüljük el őket. De itt legyünk bátrak, próbáljuk ki és fantasztikus élményben lesz részünk.
A makik is gyorsan, könnyen csúsztak.

Sake- Avocado maki

Aztán már az ember gyomra kezdi elérni kapacitásának maximumát, amikor Sasó kedvet kap egy igen tartalmas leves megízlelésére. Kis adagot kértünk ketten, isteni finom, de még így is maradt belőle amit egyből elcsomagolnak, hogy otthon se maradjon éhen a család. Ez a Sei Nabe leves udon tésztával, rákkal, friss zöldségekkel, kagylóval.... és még számtalan finomsággal megpakolva. Érdekessége a kissé édeskés íze, amit remekül ellensúlyoz a mellé tálalt kimchi, ami egy erjesztett, ropogós káposzta és egy remek fűszerkeverék a sicsimi (japán hét-fűszer).

Sei Nabe


kimchi (csípős, erjesztett káposzta)

Sicsimi (hét-fűszer keverék)

Era és a leves

Hogy néz már ki egy ilyen mesébe illő lakoma desszert nélkül?
Tanakodunk, aztán kiegyezünk abban, hogy ketten egyet megkóstolunk. Hosszas nézelődés, hogy melyiket is, hiszen pompásan mutat mindegyik. Ezek nem autentikus édességek, hanem a mi ízlésünkhöz igazodnak, de mindegyikben található egy kis csavar. Végül letesszük a voksunkat egy zöld teás mini sajttorta mellett. Életem egyik legfinomabb sajttortája volt, ezt sem lett volna szabad kihagyni.

sajttorta

 Itt azért annyit megemlítenék, hogy minden apró kis részletre odafigyelnek az étteremben, viszont az édességek mind tartalmaznak tejterméket. Drága Sasókámnál nem régiben megállapítottak egy kis intoleranciát a tejtermékekkel szemben, ezért nem fogyaszthatja őket. A mai világban sajnos elég sokan küzdenek laktóz és gluténérzékenységgel, ezért jó lenne, ha szerepelnének az étlapon számukra is élvezhető finom desszertek, mert különben kénytelen az ember gyorsan betermelni az egészet, amíg a másik sóvárgó tekintettel követi minden egyes falat útját.
Tényleg csodálatos élményben volt részünk. Kicsit még beszélgetünk, sziesztázunk és erőt gyűjtünk a távozáshoz. Kifelé menet megakad a szemem egy helyes kis játszószobán, amit azért rendeztek be, hogy a kisgyerekekkel érkezők is felhőtlenül ellazulva élvezhessék az itt-tartózkodást.

gyerekekre gondolva

Csak azt bánom, hogy kicsit felkészületlenül érkeztem ide és nem voltam felfegyverkezve fényképezőgéppel és kénytelen voltam a telefonomat használni, ami lássuk be nem készít profi képeket. Egy kicsit méltatlannak érzem a fotók minőségét a hely szelleméhez mérten, de következő látogatásom során majd pótlom a hiányosságokat és lecserélem őket.
Aztán most még kedvet is kaptam a makitekerés tanulmányozásához, ezért eldöntöttem, hogy be fogok nevezni az étterem egyik workshop- jára.


szeparé


vendégtér

A látogatás időpontja: 2015 november 26. 14 óra

A helyszín :  Sushi Sei 1036 Budapest Bécsi út 58

Asztalfoglalás: 06 30 43 50 567
Asztalfoglalás esetén biztosít az étterem parkolóhelyet!

Az üzlet facebook oldala:

Az étterem honlapja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...