2013. augusztus 11.

FEHÉR SZARVASGOMBÁVAL MEGBOLONDÍTOTT CSIRKEMELL ÉS BURGONYAPÜRÉ


Fehér szarvasgombás csirkemell


A gyerek megint kérte a szokásosat, hogy csirke sajtmártással és persze legyen krumplipüré is. Nincs ezzel a kajával semmi baj, mert tényleg nagyon finom főleg, ha van itthon többféle jófajta sajt. No, de nem volt csak Trappista. Lehet szépíteni a dolgokat, de  attól nem lesz jóízű a mártásunk, az már egyszer biztos. Én meg úgy vagyok vele, ha már főzök, akkor az legyen finom is.
 Ekkor akadt meg a szemem egy apró dobozkán, ami isztriai fehér darált szarvasgombát rejtett magában. Nekem sem kellett több, máris égett a munka a kezem alatt.
A képek kutyafuttában készültek, nem is foglalkoztam a tálalással, pedig megérdemelte volna ez a fenséges étel a pompázatos külsőt. Higgyétek el nekem ez a szolid, visszahúzódó megjelenés csak álca, egy félelmetes ízbombát rejt, ami hatalmasat durran ez első falatnál.

Hozzávalók

1 szép nagy filézett csirkemell
Cayenne bors
szárított oregánó
pici csiliszósz
70 dkg burgonya
tej a püréhez és a mártáshoz is
1 evőkanál vaj
8 dkg trappista
1 evőkanál liszt
bors
snidling és friss oregánó a tálaláshoz


Elkészítés

A mellet vágjuk szép vékony szeletekre. Sózzuk,borsozzuk, oregánózzuk, pici csiliszósszal locsoljuk meg, majd hirtelen süssük ki picike olíván.
1 kanál vajat olvasszuk meg, majd 1 evőkanál liszttel keverjük el, készítsünk besamelmártás. Annyi tejjel öntsük fel, hogy kicsit folyós maradjon, hiszen a sajt majd besűrűsíti. Sóval, borssal, pici Cayenne borssal és egy leheletnyi szárított oregánóval ízesítsük, majd reszeljük bele a sajtot. Addig kevergessük, amíg elolvad benne a sajt. A legvégén adjunk hozzá 1 teáskanál szarvasgombát.
A burgonyákat sós vízben főzzük puhára, törjük össze, vaj és tej felhasználásával készítsünk egy burgonyapürét. Amikor elkészült adjunk hozzá 1,5 teáskanál szarvasgombát.
A kisült csirkéket tegyük vissza a serpenyőbe. Pár cl tejjel öntsük fel, így feljönnek a pörzsanyagok is az edény aljáról. Borítsuk rá az elkészült sajtmártást, hagyjuk egy percre összeforrni és ekkor tegyünk még hozzá 1 kanálka szarvasgombát.Óvatosan vegyítsük el és azonnal tálaljuk. 
Friss snidling és oregánó jól illett hozzá.
Óvatosan kell fűszerezni, hogy egyik íz se domináljon túlzottan 
A csiliszósztól nem lesz csípős, csak sütés közben szépen karamellizálódik és nagyon jó ízt ad a húsnak.



6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon kedvemre való volna:) Isteni finom lehet, csak elképzelem most a szarvasgomba ízét, nagyon szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértelek Trollanyu, hogy szereted a szarvasgomba ízét:) Örülök, hogy tetszik neked ez a finomság :)

      Törlés
  2. Hmmm, mennyei lehetett! Én is nagyon szeretem a szarvasgombát, elfogadnék egy adagot ebből a finomságból! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóó Marka, már küldöm is a kóstolót :)

      Törlés
  3. Nem is olyan szolíd ez a megjelenés, irtó guszta! :) Ahogy az ízesítést és a fűszerezést elnézem, csoda fincsi lehet, nagyon kreatív voltál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy Hankka, köszönöm szépen :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...