2013. augusztus 8.

OLDALAS SÓSAN, ÉDESEN ÉS CSÍPŐSEN


 

Kaptam egy szép nagy darab füstölt oldalast. Napokig nézegettem, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi készüljön belőle. Nagyon nem volt kedvem a szokásos bableves és társaihoz. Aztán megvilágosodott az elmém megfőztem, majd megsütöttem. Szenzációsan jól sikerült. A hús puha, omlós lett és  rengeteg íz kevergett a falatokban, amivel szinte lehetetlenség volt betelni.

Oldalas

Hozzávalók

1 szép csík füstölt oldalas kb. 1 kg
csiliszósz
Baebecue szósz
fokhagyma
babérlevél
1 evőkanál dijoni mustár
50 dkg újburgonya
2-3 ág friss rozmaring
szemes bors
szárított csili
szárított oregánó

Oldalas

A recept elkészítése

A feldarabolt oldalast tegyük egy fazék vízbe, amelyet ízesítünk 4-5 babérlevéllel, pár gerezd fokhagymával, 6 szem egész borssal és kevés szárított csilivel. Ebben a vízben főzzük puhára, majd hagyjuk a vízben kihűlni.
Készítsük el a pácot.
1/2 dl csípős csiliszószt öntsünk egy tálkába és adjunk hozzá egy üveg Barbecue szószt, kevés friss rozmaringot aprítva, 1/2 lime levét, kevés szárított oregánót, 1 evőkanál dijoni mustárt. Kevés olajjal öntsük fel és  keverjük össze. 
Ezzel a páccal  alaposan kenjük be a húst és hagyjuk pár órát állni benne.
Faszénen megsütve lenne az igazi, de nem vitt rá a lélek, hogy begyújtsam ebben a 100 fokban, de így a sütőben elkészítve sem panaszkodott senki :)
Egy tepsibe helyezzük a bepácolt húst. Karikázzunk mellé újkrumplit, amit megszórunk friss rozmaringgal és sóval, majd forró sütőben süssük készre, hagyjuk, hogy jól megkaramellizálódjon a pácréteg a hús körül.
Szép fényes sötét színe lesz mire elkészül. Ne ijedjünk meg a sötét színtől, ettől lesz isteni az íze. 
A hús sóssága, az édeskés és csípős pác valami hihetetlen finom koktélt alkotnak.
Paradicsomsalátával és csiliszósszal rekord idő alatt elfogyott. 

   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...