2015. április 5.

HÚSVÉTI LENCSESALÁTA SONKÁVAL ÉS MEDVEHAGYMÁVAL

húsvéti sonkás lencsesaláta medvehagymával

Bevallom semmi kedvem nem volt napokig a konyhában sütni - főzni, azért mert húsvét van, majd annyit enni, hogy egy hétig mozdulni se bírjak a tele pocakomtól.
Sonkát vettem, mert szeretem, sőt tojást is főztem, de valami változatosságra vágytam és a sonkalevet sem szerettem volna kiönteni. Így született ez a remek saláta, teljesen hagyományos húsvéti összetevőkből. Könnyű, laza és isteni finom, no meg a sonkalé sem ment kárba.
Remek ötlet maradékhasznosításra is, próbáljátok ki.

A recept hozzávalók

25 dkg hagyományos lencse
2 vaskos szelet felkockázott sonka
1/2 kápia paprika
6-7 medvehagyma 
2 szál újhagyma
pár szem koktélparadicsom
1/2 csokor petrezselyem
fejenként 1 főtt tojás

főzővíz

sonkalé
1 babér
1 gerezd fokhagma
1 teáskanál füstölt paprika

öntet

1/2 dl extra szűz olíva
1 púpos teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál méz
1 teáskanál szárított oregánó
1 csipet só
1 evőkanál chili szósz
pár csepp citrom
bors


A saláta elkészítése

A lencsét mossuk meg és áztassuk be a sonkalébe, majd főzzük puhára szintén a sonkalében, amit még ízesítünk fokhagymával, babérlevéllel és füstölt paprikával.
A megfőtt lencsét hagyjuk a levében kihűlni, majd szűrjük le.
A sonkát és a paprikát vágjuk apró kockákra.
Az újhagymát szintén, a paradicsomot cikkekre.
A petrezselymet és medvehagymát aprítsuk.
 Az öntet hozzávalóit tegyük egy tálba és keverjük simára, ha nagyon sűrű adjunk még hozzá olívát. Kóstoljuk, ha valamit hiányolunk belőle, akkor pótoljuk.
A lencsét keverjük össze a sonkával, paprikával, hagymával paradicsommal, felaprított zöldekkel, majd az öntettel. 
Pakoljuk rá a tojásokat, díszítsük paradicsommal, szórjuk meg aprított medvehagymával és kevés borssal és tegyük a hűtőbe 1-2 órára összeérni.



Kellemes ünnepeket kívánok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...