Látogatás időpontja 2015. április 9. 14 óra
Helyszín: Macesz Bistro
Cím: 1072 Budapest, Dob utca 26
Asztalfoglalás: 06 30 499 55 85
Facebook: https://www.facebook.com/maceszhuszar
Kedvenc belvárosi negyedem a hétker még 2013-ban gazdagabb lett a Macesz Huszárral, de a tulajdonosok úgy gondolják nem árt gyakorta frissülni, ezért új nevet és új megjelenést kapott - meg kell hagyni jól áll neki. Bizonyos értelemben hűek maradtak a zsidó és romkocsma negyedben megszokott stílushoz, de az étlap modernebb lett, a csipketerítőket leváltotta a ropogósra vasalt, hófehér damaszt. A hagyományos zsidó ételek megmaradtak, de divatosabb tálalásban és egy kis csavarral kerülnek a tányérunkra. A konyha nem kóser, de alapjaiban zsidó hagyományokra épül. Merész húzás ez egy kóser étterem közvetlen szomszédságában, de bejött.
étlap |
A
tavasszal induló kulináris-kulturális programsorozat szintén a
megújulás része. A Macesz Bistroban izgalmas élményestekkel várják a
betérőket, amelyeken neves borászok és gasztrobloggerek, közéleti
személyiségek ragadnak fakanalat, rendhagyóan vendég vendéglátósok
látják vendégül a vendégeket…
Tegnap este Jókuti András a Világevő blog szerkesztője és Tasmádi Ákos a Macesz Bistro séfje egyesítették tudományukat és együtt kápráztatták el a nagyérdeműt. Sajnos ennek a bravúrnak nem voltam részese, de a lelkes készülődésükből és az igencsak ínycsiklandozóra sikeredett ebéd után, nem lehetnek kétségeink az est kimenetelét illetően.
Tasnádi Ákos |
Akkor kezdődjön az ebéd, amit házi szamócaszörpöt kortyolgatva egy narancskaramelles libamájkrémmel nyitottunk. Számomra itt elérkezett az ebéd fénypontja, ha semmi mást nem tettek volna elém, én akkor is boldog lettem volna. Eszméletlen ízorgia tombolt a számban, le a kalappal a mester előtt :)
libamáj narancskaramellel |
ez nem a Tesco gazdaságos pászka |
Majd érkezett a kihagyhatatlan maceszgombócleves a nagymama receptje alapján elkészítve. Örültem, hogy nem libából, hanem marhából főzték, mert így jobban szeretem. Tökéletes húsleves volt, remek maceszgombóccal koronázva. Itt lehetne vitatkozni, hogy sok kicsi gombócra vagy inkább egy nagyra esküszünk, puha legyen avagy inkább a keményebb fajta.....Tapasztalatom szerint ez mindig vita tárgyát képezi az asztaltársaságoknál. Nos, itt nincs mese. Hatalmas a gombóc és masszív, nem puha, viszont finom és hihetetlen jó minőségű pászkából készül.
maceszgombócleves |
Főfogásunk vegyes ízelítő volt kicsi liba, kicsi szarvas, kicsi sólet.....gyönyörűen tálalva és jóízűen elkészítve. A sólet az én ízlésemnek kissé sósnak bizonyult, de ezen az apró kis kellemetlenségen könnyedén átsiklottam.
Legvégül belekóstoltunk egy békebeli, olyan jó, igazi Flódniba, ami úgy volt jó, ahogy volt. Végre, mert legnagyobb szomorúságomra a legutóbbi flódnizásom Daubnernél valamiért nem hozta a a régi jól bevált formáját.
Összességében minden egyes fogás finom volt, de az előétel után nálam már semmi sem rúghatott labdába. Természetesen erről sem az ételek sem a séf nem tehetett, hanem kizárólag csak az én elkényeztetett ízlelőbimbóim, amik azóta is narancskaramelles libamájat követelnek.
Jókuti András és Tasnádi Ákos |
Amondó vagyok töltsetek el a Macesz Bistroba egy könnyed borozgatós, beszélgetős vacsorát és kövessétek figyelemmel kulináris gasztrosorozatukat, hiszen megéri.
Leendő vendégeik kedvcsinálóját pedig fogadjátok szeretettel. (idézem)
Április 23. csütörtök Miklós Csabi (borász)
„Sok
kedvenc pillanatom van. Az egyik legkedvesebb például az, amikor pár
köteg virággal közelítek az Ezerjó utca felé. Közben azon agyalok,
hogyan fogom elrendezni, hogy a vendégeimnek a legjobban tetsszen.
Érdekes módon szeretek rózsával dekorálni, viszont jól mutat a
présházban a gerbera, liliom, jácint és a hortenzia is. Ezek után
szeretem azt is, amikor a vendégek habzó borral a kezükben
kíváncsiskodva mosolyognak, hogy imádják ezeket az illatokat, ami a
pohárból és a vázából együttesen áradnak. Szóval szerencsés vagyok. Szép
feladatok, gyönyörű környezetben. Egy szó, mint száz, ez ezerjó. és itt
most nem csak a szőlőfajtákra gondolok, hanem a móri miliőre. A gondos
és szenvedélyes hétköznapokra, a szőlészeti és borászati alkotó munka
érték teremtésére és a vendégeink őszinte elismerő mosolyára is. nekünk
ezerjó. Mert szeretek bort inni. szeretem a bor szerepét és eredményeit
az életemben. Ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését,
lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. Igen, csak
azért választottam ezt a gyönyörű és vivid mesterséget. Igazából mázlim
is volt, valljuk be. Van egy egészséges családi hátterem. Édesapám, aki
tűzoltó, mindent megtesz a szőlőben a szép, tartalmas és biztonságos
termés érdekében. édesanyám, aki a vendégvárás mellett táncot is okít,
szemfülesen figyeli vendégpoharaink ürülését és persze a Tesóm, Kata, ő a
csomagolás, és dekorációfelelős. Így könnyű, tudom. Bizony nem az
ugrik be elsőnek, hogy mennyire összetett a szőlészkedés és borászkodás.
Sokkal inkább a léggitározás, az egészséges és viszonzott szerelem,
amikor két oldalról süt ránk a nap. Az élmények a vendégeinkkel, a
hangos, szűnni nem akaró, egészen hasfájásig tartó nevetések. Így igaz
ez egy remek feladat, számtalan lehetőséggel arra, hogy olyat alkossunk,
amitől elégedetten, őszinte és igazi lelki békében álmodjuk, vágyjuk
jövőnket. Már volt olyan is, hogy elismerően kóstolgattam borainkat.
sőt, már egyszer majdnem teljes harmóniában is voltam magammal
bórkóstolás közben a pincém előtt, de csak majdnem... Még nem merek
sokat beszélni magunkról, ambícióinkról, erőinkről. Majd akkor, ha
megszelektálnak engem is a nehéz évjáratok. Ha azokat is méltósággal
tudom kezelni, akkor majd talán… Elöljáróban pedig annyit, hogy minden
jó, ha ezerjó.” A szenvedélyes hétköznapok szakértője, aki szerint a
borászat alkotó munka, érték teremtés és a vendégek elismerő mosolya a
legfontosabb. Ezer jó oka van, hogy miért választotta ezt a vivid
szakmát, de leginkább mert szeret bort inni, szereti a bor szerepét és
eredményeit, ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt az életében. Elöljáróban az estjéről annyit, hogy ezer jó élménnyel gazdagodunk majd, nem csak a borai miatt!
Május 07. Fűszeres Eszter (gasztroblogger)
Mint
oly sok mindenhez, a zsidó identitáshoz is a gyomron keresztül
vezet(het) az út, legalábbis ezt bizonyítja Bodrogi Eszter
sikertörténete. Fűszeres Eszter néven jegyzett, kóser stílusú
gasztroblogja a dédnagymamák kóser konyhája és a legkorszerűbb
gasztroirányzatok összeházasításával aratott osztatlan sikert a kósert
legfeljebb elbeszélésekből vagy az alkalmankénti sóletebédekből ismerő
harmincasok, zsidók és nem zsidók körében egyaránt. Gasztroblogból
sok van, Fűszeres Eszterből azonban csak egy. Bodrogi Eszter Fűszer és
Lélek című gasztroblogja az ország egyik kedvenc receptbányája.
Népszerűségét nem csak annak köszönheti, hogy a blogon szereplő ételeket
leírásai alapján bárki könnyedén elkészítheti és biztos sikert arat
vele, hanem elsősorban személyiségének, mely a hagyományt, a
természetközeli, értelmes és értékekkel bíró életet és a család
fontosságát helyezi a középpontba, túlzások nélkül. Erdőbénye,
Tokaj-Hegyalja, a jó borok és a minőségi élet nagykövete. Vele tölthetik
el vendégeink az estét, ízkavalkádban nem lesz hiány!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése