2015. április 11.

MEGKÓSTOLTUK AZ ÚJ KÜLSŐBE BÚJT MACESZ BISTROT


Látogatás időpontja 2015. április 9. 14 óra
Helyszín: Macesz Bistro
Cím: 1072 Budapest, Dob utca 26
Asztalfoglalás: 06 30 499 55 85


Kedvenc belvárosi negyedem a hétker még 2013-ban gazdagabb lett a Macesz Huszárral, de a tulajdonosok úgy gondolják nem árt gyakorta frissülni, ezért új nevet és új megjelenést kapott - meg kell hagyni jól áll neki. Bizonyos értelemben hűek maradtak a zsidó és romkocsma negyedben megszokott stílushoz, de az étlap modernebb lett, a csipketerítőket leváltotta a ropogósra vasalt, hófehér damaszt. A hagyományos zsidó ételek megmaradtak, de divatosabb tálalásban és egy kis csavarral kerülnek a tányérunkra. A konyha nem kóser, de alapjaiban zsidó hagyományokra épül. Merész húzás ez egy kóser étterem közvetlen szomszédságában, de bejött.

étlap

A tavasszal induló kulináris-kulturális programsorozat szintén a megújulás része. A Macesz Bistroban izgalmas élményestekkel várják a betérőket, amelyeken neves borászok és gasztrobloggerek, közéleti személyiségek ragadnak fakanalat, rendhagyóan vendég vendéglátósok látják vendégül a vendégeket…
Tegnap este Jókuti András a Világevő blog szerkesztője és Tasmádi Ákos a Macesz Bistro séfje egyesítették tudományukat és együtt kápráztatták el a nagyérdeműt. Sajnos ennek a bravúrnak nem voltam részese, de a lelkes készülődésükből és az igencsak ínycsiklandozóra sikeredett ebéd után, nem lehetnek kétségeink az est kimenetelét illetően.Tasnádi Ákos


Akkor kezdődjön az ebéd, amit házi szamócaszörpöt kortyolgatva egy narancskaramelles libamájkrémmel nyitottunk. Számomra itt elérkezett az ebéd fénypontja, ha semmi mást nem tettek volna elém, én akkor is boldog lettem volna. Eszméletlen ízorgia tombolt a számban, le a kalappal a mester előtt :)


libamáj narancskaramellel


ez nem a Tesco gazdaságos pászka 

Majd érkezett a kihagyhatatlan maceszgombócleves  a nagymama receptje alapján elkészítve. Örültem, hogy nem libából, hanem marhából főzték, mert így jobban szeretem. Tökéletes húsleves volt, remek maceszgombóccal koronázva. Itt lehetne vitatkozni, hogy sok kicsi gombócra vagy inkább egy nagyra esküszünk, puha legyen avagy inkább a keményebb fajta.....Tapasztalatom szerint ez mindig vita tárgyát képezi az asztaltársaságoknál. Nos, itt nincs mese. Hatalmas a gombóc és masszív, nem puha, viszont finom és hihetetlen jó minőségű pászkából készül.

maceszgombócleves

Főfogásunk  vegyes ízelítő volt kicsi liba, kicsi szarvas, kicsi sólet.....gyönyörűen tálalva és jóízűen elkészítve. A sólet az én ízlésemnek kissé sósnak bizonyult, de ezen az apró kis kellemetlenségen könnyedén átsiklottam.


Legvégül belekóstoltunk egy békebeli, olyan jó, igazi Flódniba, ami úgy volt jó, ahogy volt. Végre, mert legnagyobb szomorúságomra a legutóbbi flódnizásom Daubnernél valamiért nem hozta a a régi jól bevált formáját.


Összességében minden egyes fogás finom volt, de az előétel után nálam már semmi sem rúghatott labdába. Természetesen erről sem az ételek sem a séf nem tehetett, hanem kizárólag csak az én elkényeztetett ízlelőbimbóim, amik azóta is narancskaramelles libamájat követelnek.

Jókuti András és Tasnádi Ákos

Amondó vagyok töltsetek el  a Macesz Bistroba egy könnyed borozgatós, beszélgetős vacsorát és kövessétek figyelemmel kulináris gasztrosorozatukat, hiszen megéri.


 Leendő vendégeik kedvcsinálóját pedig fogadjátok szeretettel. (idézem)

Április 23. csütörtök  Miklós Csabi (borász)

Sok kedvenc pillanatom van. Az egyik legkedvesebb például az, amikor pár köteg virággal közelítek az Ezerjó utca felé. Közben azon agyalok, hogyan fogom elrendezni, hogy a vendégeimnek a legjobban tetsszen. Érdekes módon szeretek rózsával dekorálni, viszont jól mutat a présházban a gerbera, liliom, jácint és a hortenzia is. Ezek után szeretem azt is, amikor a vendégek habzó borral a kezükben kíváncsiskodva mosolyognak, hogy imádják ezeket az illatokat, ami a pohárból és a vázából együttesen áradnak. Szóval szerencsés vagyok. Szép feladatok, gyönyörű környezetben. Egy szó, mint száz, ez ezerjó. és itt most nem csak a szőlőfajtákra gondolok, hanem a móri miliőre. A gondos és szenvedélyes hétköznapokra, a szőlészeti és borászati alkotó munka érték teremtésére és a vendégeink őszinte elismerő mosolyára is. nekünk ezerjó. Mert szeretek bort inni. szeretem a bor szerepét és eredményeit az életemben. Ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. Igen, csak azért választottam ezt a gyönyörű és vivid mesterséget. Igazából mázlim is volt, valljuk be. Van egy egészséges családi hátterem. Édesapám, aki tűzoltó, mindent megtesz a szőlőben a szép, tartalmas és biztonságos termés érdekében. édesanyám, aki a vendégvárás mellett táncot is okít, szemfülesen figyeli vendégpoharaink ürülését és persze a Tesóm, Kata, ő a csomagolás, és dekorációfelelős. Így könnyű, tudom.  Bizony nem az ugrik be elsőnek, hogy mennyire összetett a szőlészkedés és borászkodás. Sokkal inkább a léggitározás, az egészséges és viszonzott szerelem, amikor két oldalról süt ránk a nap. Az élmények a vendégeinkkel, a hangos, szűnni nem akaró, egészen hasfájásig tartó nevetések. Így igaz ez egy remek feladat, számtalan lehetőséggel arra, hogy olyat alkossunk, amitől elégedetten, őszinte és igazi lelki békében álmodjuk, vágyjuk jövőnket. Már volt olyan is, hogy elismerően kóstolgattam borainkat. sőt, már egyszer majdnem teljes harmóniában is voltam magammal bórkóstolás közben a pincém előtt, de csak majdnem... Még nem merek sokat beszélni magunkról, ambícióinkról, erőinkről. Majd akkor, ha megszelektálnak engem is a nehéz évjáratok. Ha azokat is méltósággal tudom kezelni, akkor majd talán… Elöljáróban pedig annyit, hogy minden jó, ha ezerjó.” A szenvedélyes hétköznapok szakértője, aki szerint a borászat alkotó munka, érték teremtés és a vendégek elismerő mosolya a legfontosabb. Ezer jó oka van, hogy miért választotta ezt a vivid szakmát, de leginkább mert szeret bort inni, szereti a bor szerepét és eredményeit, ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt az életében. Elöljáróban az estjéről annyit, hogy ezer jó élménnyel gazdagodunk majd, nem csak a borai miatt!

Május 07. Fűszeres Eszter (gasztroblogger)Mint oly sok mindenhez, a zsidó identitáshoz is a gyomron keresztül vezet(het) az út, legalábbis ezt bizonyítja Bodrogi Eszter sikertörténete. Fűszeres Eszter néven jegyzett, kóser stílusú gasztroblogja a dédnagymamák kóser konyhája és a legkorszerűbb gasztroirányzatok összeházasításával aratott osztatlan sikert a kósert legfeljebb elbeszélésekből vagy az alkalmankénti sóletebédekből ismerő harmincasok, zsidók és nem zsidók körében egyaránt. Gasztroblogból sok van, Fűszeres Eszterből azonban csak egy. Bodrogi Eszter Fűszer és Lélek című gasztroblogja az ország egyik kedvenc receptbányája. Népszerűségét nem csak annak köszönheti, hogy a blogon szereplő ételeket leírásai alapján bárki könnyedén elkészítheti és biztos sikert arat vele, hanem elsősorban személyiségének, mely a hagyományt, a természetközeli, értelmes és értékekkel bíró életet és a család fontosságát helyezi a középpontba, túlzások nélkül. Erdőbénye, Tokaj-Hegyalja, a jó borok és a minőségi élet nagykövete. Vele tölthetik el vendégeink az estét, ízkavalkádban nem lesz hiány!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...