2015. április 1.

BABGULYÁS

Babgulyás

Ebben a tavaszi télben jól tud esni egy tartalmas forró leves.
Általában a csülkös bableves a befutó nálunk, de most a változatosság kedvéért gulyásként készült.
Annyira tartalmasra sikeredett, hogy bőséggel jól lakott mindenki a levessel, nem is volt szükség második főfogásra, csak pár óra múlva csúszott le a túrógombóc.

Hozzávalók

30 dkg vörös vagy tarkabab
40 dkg marhalábszár
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1/2 zeller
2 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 burgonya
1 babérlevél
1 t.k. majoranna
1 t.k. kömény
1 t.k. bors
1 t.k. pirospaprika
1 t.k. füstölt paprika
1 csipet chili
1 evőkanál zsiradék

1 tojásból csipetke
petrezselyem és medvehagyma a tálaláshoz


Elkészítés

A babot előző  nap áztassuk be.
A húst vágjuk 1,5 centis kockákra.
A hagymát és zöldségeket tisztítsuk meg.
A hagymát aprítsuk kis kockákra, a répát karikázzuk a krumplit pedig kockázzuk.
Nem bíztam a babban, így a beáztatott babot kicsit előfőztem.
A hagymát dinszteljük meg 1 kanál zsíron.
Dobjuk rá a húst, pirítsuk meg minden oldalról, majd adjuk hozzá az előfőzött babot és a babérlevelet. Dinszteljük együtt pár percig, majd szórjuk meg paprikával és öntsük fel vízzel.
1,5 órányi főzés után  adjuk hozzá a fűszereket, fokhagymát és a zöldségeket. Majd forrás után fedjük le és kis lángon még legalább 1 vagy 1,5 órát főzzük.
Kóstoljuk meg, ha kíván még valamilyen ízesítőt akkor azt pótoljuk.
1 tojásból készítsük el a csipetkét és a főzés végén adjuk a leveshez. Forraljuk együtt 5-10 percig, hintsük meg petrezselyemmel és kész is.
Tálaláskor aprítottam rá kevés medvehagymát.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...