krumplis pogácsa medvehagymával és sonkával |
Szinte hetente készül kis konyhámban hasonló pogi. Általában kolbász kerül bele, de most adtam egy esélyt a maradék sonkának is. Így is nagyon finom volt, főleg a medvehagyma miatt.
Érdemes tenni vele egy próbát, mert alig kell hozzá alapanyag és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
5 szem közepes burgonya
25 dkg liszt + pár deka
1,5-2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 t.k. cukor
2 t.k. só
1/2 k.k. bors
15 dkg főtt sonka
10 szál medvehagyma
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg reszelt sajt
A pogácsa elkészítése
A burgonyát főzzük meg héjastól.
A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
A medvehagymát aprítsuk fel.
A főtt sonkát vágjuk apró kis kockákra.
A megfőtt burgonyát tisztítsuk meg és és burgonyatörővel törjük át.
Adjuk hozzá a lisztet, a felfuttatott élesztőt, sózzuk, borsozzuk és gyúrjuk össze.
Egy kissé ragacsos tésztát kapunk, lisztezzük a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta, ha kell kevés lisztet adagoljunk még hozzá, de ügyeljünk rá, hogy ne vegyen fel túl sok lisztet, mert akkor nem lesz olyan igazán puha a pogácsánk.
Végül dolgozzuk hozzá a felaprított medvehagymát és sonkát.
Tegyük egy tálba, fóliázzuk le és kelesszük a duplájára.
A deszkát alaposan lisztezzük le, borítsuk rá a megkelt tésztát. A tészta tetejét is hintsük meg vékonyan liszttel és nyomogassuk le. Nem kell nyújtani, mert annyira puha a tészta, hogy tenyérrel simán kilapítható.
Szaggassunk kis pogikat, majd olvasztott vajjal kenjük le szórjuk meg reszelt sajttal.
Előmelegített 180 fokos sütőben süssük aranybarnára.
Fincsi ízkavalkád, és gondolom, a burgonyától finom puha a végeredmény. :) Kipróbálós! :)
VálaszTörlésNagyon puha és finom, imádom :) Egy próbát megér :)
TörlésAz a sokoldalú medvehagyma... <3 Bírom az ízkombinációidat vele, nagyon!
VálaszTörlésKöszi Zsuzsa :) Tudod, a medvehagyma az egyik gyengém :)
Törlés