2017. január 24.

BAKLAVA RECEPT

diós baklava

Hogy én ezt mennyire szeretem! A legjobban pisztáciából, de most dióval készült, így is szenzációs volt. 
Persze, sikerült egy kicsit bebénáznom a dolgot. Amikor elkészült a rétegezés, akkor egy éles késsel fel kell szeletelni. Ezzel nem is volt gond, legalábbis én azt hittem, hanem amikor elkészült akkor derült ki, hogy nem voltam elég alapos és nem sikerült az összes alsó lapot átvágnom. Ezért az eredetileg háromszögeknek indult alakzatok négyzetek lettek, mert amikor a négyzeteket akartam szétválasztani, akkor derült fény a pontatlanságomra. Szóval ízre, állagra tökéletes kis baklaváim négyzetesítve lettek. 
Tehát, ha valaki elkészítené, akkor legyen nagyon alapos és győződjön meg arról, hogy tisztességgel átvágta a legutolsó lapokat is.
Végül is csak esztétikai szempontból lehet zavaró, de minket ez most egyáltalán nem érdekelt.

Hozzávalók

1 nagy csomag (45 dkg) réteslap
70- 75 dkg dióbél
1,5 evőkanál őrölt fahéj
15 dkg cukor vagy ízlés szerint
15 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja

szirup

1 bögre cukor
1/2 bögre méz
1 bögre víz
1/2 citrom leve


Elkészítés

A dióbelet borítsd egy serpenyőbe és egy kissé pörköld meg.
A pörkölt diót tedd aprítóba és őröld durvára.
Végy egy kisebb méretű tepsit, vajazd ki.
A réteslapokat vágd a tepsi méretére.
A lapokat egyenként vajazd át.
Alulra fektessél 4 átvajazott réteslapot.
Majd szórd meg vékonyan a dióval dióval. A dióra szórj cukrot és fahéjat és egy kis reszelt citromhéjat, majd fektess rá egy újabb vajjal átkent réteslapot.
Ezt ismételgesd addig, amíg tart a dió.
A legtetejére megint fektess legalább 3 lapot, ne sajnáld róla a vajat, ha marad ki, akkor azzal még locsold is meg.
Fogj egy éles kést és határozottan vágd át a lapokat. Általában háromszög alakzatban készítik. Enyém is annak indult.
Majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára 30 perc, de sütője válogatja.

Amíg sül készítsd el a szirupot.
A hozzávalókat egy edényben főzd össze. 
A sütőből kivett baklavákra öntsd rá az elkészült szirupot.
Itt, most türelmesnek kell lenni. Tedd egy félreeső helyre és hagyd, hogy felszívja a szirupot. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Ez nem az az édesség, amit azonnal még melegében elfogyaszt az ember. Persze lehet úgy is, de akkor ajánlatos hozzá egy kiskanál is és biztos, hogy nem hozza azt az ízt és állagot amit elvárnánk tőle.
Hidd el, ha 2-3 napot bujtatod a spejz mélyén, akkor teszel vele a legjobbat.
Tipp: ha van rózsavized, akkor azzal is ízesítheted a szirupot. Mogyoróból, mandulából és pisztáciából is elkészítheted, sőt vegyesen is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...