2017. január 1.

VASILOPITA ( ΒΑΣΙΛΌΠΙΤΑ) A GÖRÖG ÚJÉVI SZERENCSESÜTI

vasilopita (görög szerencsesüti)

Ez az a nem szép, de finom kategória.
Ezt a süteményt évente egyszer készítek a görögök, újévkor. Tájanként változik a recept, de a lényeg ugyanaz. Dátum legyen rajta! Minden vasilopitában elrejtenek egy pénzérmét. Éjfél után, vagy újév napján a család meghatározott sorrendben felvágja a pitét. Fontos a sorrend. Első mindig Krisztusé, a második Máriáé, a harmadik Szent Baszileioszé (görög mikulás), a negyedik az otthoné, az ötödik a családfőé, a hatodik az anyáé, majd a gyerekek jönnek és a távol lévő családtagoknak is vágnak 1-1 szeletet. Akinek a pénzérmés szelet jut, sikeres új esztendőre számíthat.
2 évet éltem Görögországban, talán életem legklasszabb 2 esztendeje volt. Megszerettem az ételeiket, kultúrájukat, mentalitásukat, családszeretetüket...
Ez is az egyik kedves szokásuk, amit átvettem tőlük. 
Ők  a szilvesztert általában otthon, a családdal töltik, és karácsonykor jönnek-mennek.


Hozzávalók

3 bögre liszt
1 bögre cukor
1 sütőpor
1 bögre vaj (25 dkg)
1 bögre dió és mandula durvára vágva
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja 
4 egész tojás
1 bögre tej 
1 pénzérme alufóliába csomagolva


Elkészítés

A szoba hőmérsékletű vajat habosítsd ki a reszelt héjakkal együtt, majd add hozzá a cukrot és keverd addig, amíg elolvad. Majd a tojásokat egyenként dolgozd a masszába. Ha ez megtörtént, utána a lisztet, tejet és narancslevet apránként egy fakanállal vegyítsd a masszához, legvégül a durvára vágott magvakat is. Egy nagyon sűrű massza a végeredmény. A pénzérmét bugyoláld az alufóliába és rejtsd el az elkészült tésztában.
Egy 26 centis formát bélelj ki sütőpapírral, vagy használj szilikonformát és lapátold bele a tésztát, egyengesd el, majd dugd a 160 fokos előmelegített légkeveréses sütőbe. 40 perc sütés elég volt neki, de a tűpróba ajánlott.
Rácson hűtsd ki, majd porcukorral, magvakkal és a dátummal díszítsd fel.


Sok szerencsét, sikert és boldogságot kívánok nektek !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...