churros |
A spanyolok népszerű eledele, szinte az egész világon elterjedt. Reggelire vagy uzsonnára fogyasztják és télen van a szezonja.
Ez is bizonyos égetett tészta, amit némi főzés után, olajban kisütünk.
Rengeteg recept kering a neten, és szinte mindegyik tojásos, pedig az igazi Churros tojás nélkül készül. Ezért lesz jó ropogós kívül és krémes belül. A tojásos verziót hagyjuk meg a képviselő fánk elkészítéséhez. A jól sikerült fánk egy könnyed mozdulattal eltörhető ( nem nyúlik, maszatol, hanem határozottan roppan).
Hozzávalók
2,5 dl víz
1 m.k. só
1,5 evőkanál cukor
12 dkg vaj
15 dkg liszt
fahéjas cukor a forgatáshoz
csokiöntet
1 dl tejszín
8 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A vizet a sóval, cukorral és vajjal tedd fel a tűzre.
Amikor összemelegedett a vajjal, add hozzá a lisztet.
Egy fakanállal szorgosan kevergesd, amíg egy gombóccá összeáll és elválik az edény falától.
Ekkor elkészült az égetett tészta.
Egy erős habzsákba töltsd bele és tégy rá minimum 1,5 centi átmérőjű csillagcsövet.
Egy lábosba melegíts olajat.
A forró olajba csorgasd a tésztát, amikor elég hosszú, vágd el egy olló segítségével.
Minden oldalát süsd szép ropogós barnára.
A kisült fánkokat szedd fahéjjal elkevert kristálycukor keverékébe és forgasd meg benne.
1 deci tejszínt melegíts fel, majd vedd le a tűzről és tördeld bele a csokit, addig kevergesd, amíg elolvad benne a csokoládé, és már kész is a finom öntet.
Tipp: A vajat helyettesítheted margarinnal, vagy étolajjal is. A cukor sem fontos a tésztába, de szerintem ezzel a kevéske cukorral finomabb. Ha tömény csokoládéra vágysz, akkor csak gőz felett olvaszd meg a csokoládét és felejtsd el a tejszínt. Vanília sodóval is isteni.
Sütheted hosszabb, vékonyabb kukacokként, vagy tömzsibb formában. Talán a ducik finomabbak, mert roppan a kérgük és belül krémesebb.
Sütheted hosszabb, vékonyabb kukacokként, vagy tömzsibb formában. Talán a ducik finomabbak, mert roppan a kérgük és belül krémesebb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése