foszlós fonott kalács |
Mit tesz egy anya, ha beteg a lánya és kalácsot kíván, mindent eldob és rohan a konyhába és már keleszt is. Ilyen hirtelen kívánságból született ez a kalácska. Semmi extra nem került bele, csak bedagasztottam egy jó kis kelt tésztát és megformáztam. Isteni finom és igazán jó állagú kalácska lett. Húsvétkor majd ismétlem :)
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál cukor
1 k.k. só
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg vaj
2,5-3 dl tej
Fonott kalács |
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 kanál cukrot és hagyjuk szépen felhabzani.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott vajat, sót, cukrot és reszelt citromhéjat, öntsük rá a felfutott élesztőt és dagasszuk ki. Nem túl kemény, fényes és rugalmas tészta a cél.
A kidagasztott tésztát tegyük vissza a kilisztezett tálba, fedjük le fóliával és 2 órát pihentessük.
A duplájára kelt tésztát lazán gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő részre.
A gombóckákat egyenként sodorjuk ki hosszúkás csíkokra (2-3 cm vastag).
A három csíkot fogjuk össze az egyik végén és fonjuk össze. A fonás végén dolgozzuk a fonat alá a végeket, tegyük át egy kivajazott formába és hagyjuk megint pihenni legalább fél órát.
A sütőt melegítsük elő 180 fok légkeverésre.
A kalács tetejét kenjük le a maradék tojásfehérjével, majd egy kis tejjel és tegyük a sütőbe.
A kalács nagyságától függ, de olyan 35 perc alatt szépen megsül.
A teteje, ha nagyon sötétedne, akkor takarjuk le, vagy én visszavettem a hőmérsékletet 170 fokra a sütés vége előtt 10 perccel.
Az elkészült kalácsot még melegen kenjük át egy kis tejjel, hogy szép fényes legyen.
Tipp: Az összes tejet ne dolgozzuk egyszerre a tésztába, először csak 2,5 decit gyúrjunk bele, aztán majd a tészta eldönti menet közben, hogy igényli-e a többit.
foszlós, fonott kalács |
Vajból elég 5 dkg.
VálaszTörlésOké Charlie, mindenki annyit tesz bele amennyi szimpatikus neki.
TörlésAzért irtam 5 dkg vajat, mert ha többet teszel bele, nem lessz könnyű a kalács! Ez nem "szimpátia" kérdése!
TörlésEz csak egy recept, semmi sincs kőbe vésve. Én ezekkel az arányokkal készítettem. Amennyiben nem tetszik, nem kell vele foglalkoznia. Nekem így megfelelő volt, ennyi.
TörlésKöszönöm szépen a receptet
Törlésmost fogom meg sütni nagyon
várom,hogy kész legyen
Köszönöm szépen, gyönyörű az állaga!!
VálaszTörlésKedves Klára! Nagyon örülök, hogy sikerrel jártál 😊
TörlésMaskor is megsutottem ,a legfinomabb recept ,,koszonom,!
VálaszTörlésÖrúlök😊
Törlés