2017. július 6.

CSOKOLÁDÉS MÁLNÁS ROLÁD

málnarolád

A ribizli, eper és cseresznye dömping után, hatalmas örömömre megérkezett a málnaözön. Szerintem a málna az egyik legfinomabb gyümölcs és a saját termesztésűnek nincs párja. 
Minden reggelemet a málnásban kezdem, lelegelem a legszebb szemeket-igazi boldogság. Nos, azért időnként kimentek egy-egy adagot valami finomság elkészítéséhez.
Ez a rolád egy igazi telitalálat, rekord idő alatt eltüntették. Valószínű nincs értelme egyet készíteni belőle, az a legjobb, ha azonnal kettőt teker belőle az ember.
Nálam került bele kevéske levendula, de aki nem szereti hagyja el nyugodtan.

csokoládés málnás rolád

Hozzávalók

tészta

4 tojás
4 evőkanál liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
4 evőkanál cukor
2 evőkanál étolaj
1 csipet só
1 k.k. szódabikarbóna

málnakrém

25 dkg málna
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve

2,5 dl Hulala
25 dkg mascarpone
1/2 citrom reszelt héja
1 e.k. porcukor
2 evőkanál levendulaszirup

+15 dkg málna
1 k.k. levendula
5 dkg olvasztott étcsokoládé


Elkészítés

Először kezd a krémmel-előre is elkészíthető.
A málnát tedd egy kis fazékba, adj hozzá kevéske cukrot és fél citrom levét. (a cukor mennyisége mindenki ízlésének megfelelően alakítható. ez a málna mézédes, tehát 1 kanálnyi bőven elég volt hozzá)
Főzd 2-3 percet, hogy egy kissé kezdjen szétesni, de nem kell szétfőzni, az a jó, ha darabos.
Hagyd lehűlni.
A mascarponét keverd el porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
A habot verd keményre. Természetesen habtejszín a legtökéletesebb hozzá, de én most biztosra mentem, mert kemény krémre volt szükségem.
Keverd el a krémsajtot a felvert Hulalával, majd a lehűlt málnával. A málnát csak forgasd bele, nem kell teljesen elvegyíteni, legyen márványosan foltos. Ekkor szórj bele pár egész friss málnaszemet is.
A hűtőben pihentesd az elkészült krémet.
A 4 egész tojást verd fehéredésig a cukorral. Akkor jó, ha minden nagy buborék eltűnik belőle és kis csúcsok képződnek a habverőn, amikor kiveszed a habból-ajánlott géppel végezni ez a műveletet.
A lisztet, sót, szódabikarbónát, kakaót vegyítsd el egymással. 
Az étolajat dolgozd a habhoz, majd szitáld bele a lisztes keveréket.
Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral és simítsd bele a masszát.
Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt süsd készre.
Akkor jó, ha óvatosan megnyomod a tetejét a tenyereddel és rugalmasságot érzel.
Még melegen tekerd fel egy konyharuha segítségével és hagy kihűlni.
A lehűlt piskótát tekerd ki, kend meg a krémmel és a hozzád közelebb eső szélét rakd végig friss málnával. Innen indítsd a feltekerést.
A  feltekert roládot vond be a maradék krémmel, rakd tele a tetejét friss málnával.
Az étcsokoládét egy k.k. étolajjal olvaszd fel vízgőz felett és egy kanál segítségével csorgasd a rolád tetejére.
A levendulavirágokkal szórd meg és a hűtőben hagyd 1-2 órát összeérni.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat