málnás galaktobureko |
Nagy kedvencem a görög konyha, a galakobureko pedig ez egyik legkedvesebb süteményem. Szerepel már a blogon a klasszikus változata, de nem is én lennék, ha nem csavarnék ezen a tradicionális recepten egyet. Mivel a málna a gyümölcsök királynője-legalábbis számomra, az idén pedig rengeteg terem a kertemben és akármilyen süteménybe belesütöm, az biztos, hogy ellenállhatatlanná válik. Így megszületett az agyamban ez a verzió. Meg kell, hogy valljam, előbb is kitalálhattam volna. A krémbe kevert málna fantasztikus és a rózsával és levendulával ízesített szirup pedig a mennyekbe emeli ezt a fantasztikus süteményt.
Szóval, nagyon örülök, hogy bele mertem nyúlni ebbe a görög klasszikusba, szeretettel ajánlom kipróbálásra nektek.
Még egy kis levendulás-rózsás limonádét is mixeltem mellé, hogy teljes legyen az élvezet :)
Hozzávalók
1 csomag réteslap (8-10 lap)
1 bögre búzadara
4 bögre tej
1/2 bögre cukor
4 tojás
1 vaníliarúd
1/2 citrom reszelt héja
1 e.k. rózsavíz
25 dkg málna
10 dkg vaj
2 dkg szeletelt mandula
szirup
nálam rózsás levendulaszirup
vagy
1/2 bögre víz
1/2 bögre cukor
1 citrom leve
1 k.k. levendula
1 marék rózsaszirom
Elkészítés
A tejet és a grízt öntsd egy fazékba. Add hozzá a felhasított vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd kis lángon kezd el főzni, miközben folyamatosan kevergeted.
Amikor sűrűsödni kezd, zárd el alatta a tüzet.
Keverd el benne a vaj felét.
A 4 tojást habosítsd ki a cukorral, majd keverd el a már nem tűzforró grízes főzetben, 1 kanálnyi rózsavízzel ízesítsd. Végül mehet bele a málna is.
A maradék vajat olvaszd meg.
Egy közepes tepsit kenj ki zsiradékkal.
A réteslapokat egyenként kend le az olvasztott vajjal és 4 -5 lapot fektessél a tepsi aljára. (lógjon túl a tepsin a lap, hogy a végén be lehessen bugyolálni).
A leterített lapokra öntsd a masszát, majd a tetejét is borítsd be az egyenként levajazott lapokkal. A tetejére is 4-5 lap kerüljön.
Az alsó lapok szélét hajtsd a tetejére, hogy ne tudjon kimászni a töltelék.
Szórd meg szeletelt mandulával, majd egy éles késsel vágd be a tetejét és told a 180 fokos, légkeveréses sütőbe. Addig kell sütni, amíg szép színt kap. (20-25 perc)
Az előző bejegyzésben írtam a rózsás levendulaszörpöt. Ezzel a sziruppal áztattam el, a már elkészült süteményt.
Amennyiben nincs ilyen finomságos önteted, akkor 1/2 bögre cukorból, 1/2 bögre vízből és 1 citrom levéből készíts el egy szirupot és adj hozzá 1 kiskanálnyi levendulavirágot, esetleg 1 marék rózsaszirmot is. Forrald össze, hagyd pár percet állni, szűrd le, majd öntsd a még tepsiben pihenő sütire.
Hagyd hűlni, majd szeletelheted.
A sima galaktobureko recept ITT található
A rózsás levendulaszirup recept pedig ITT olvasható.
1 csomag réteslap (8-10 lap)
1 bögre búzadara
4 bögre tej
1/2 bögre cukor
4 tojás
1 vaníliarúd
1/2 citrom reszelt héja
1 e.k. rózsavíz
25 dkg málna
10 dkg vaj
2 dkg szeletelt mandula
szirup
nálam rózsás levendulaszirup
vagy
1/2 bögre víz
1/2 bögre cukor
1 citrom leve
1 k.k. levendula
1 marék rózsaszirom
málnás galaktobureko, levendulás sziruppal |
Elkészítés
A tejet és a grízt öntsd egy fazékba. Add hozzá a felhasított vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd kis lángon kezd el főzni, miközben folyamatosan kevergeted.
Amikor sűrűsödni kezd, zárd el alatta a tüzet.
Keverd el benne a vaj felét.
A 4 tojást habosítsd ki a cukorral, majd keverd el a már nem tűzforró grízes főzetben, 1 kanálnyi rózsavízzel ízesítsd. Végül mehet bele a málna is.
A maradék vajat olvaszd meg.
Egy közepes tepsit kenj ki zsiradékkal.
A réteslapokat egyenként kend le az olvasztott vajjal és 4 -5 lapot fektessél a tepsi aljára. (lógjon túl a tepsin a lap, hogy a végén be lehessen bugyolálni).
A leterített lapokra öntsd a masszát, majd a tetejét is borítsd be az egyenként levajazott lapokkal. A tetejére is 4-5 lap kerüljön.
Az alsó lapok szélét hajtsd a tetejére, hogy ne tudjon kimászni a töltelék.
Szórd meg szeletelt mandulával, majd egy éles késsel vágd be a tetejét és told a 180 fokos, légkeveréses sütőbe. Addig kell sütni, amíg szép színt kap. (20-25 perc)
Az előző bejegyzésben írtam a rózsás levendulaszörpöt. Ezzel a sziruppal áztattam el, a már elkészült süteményt.
Amennyiben nincs ilyen finomságos önteted, akkor 1/2 bögre cukorból, 1/2 bögre vízből és 1 citrom levéből készíts el egy szirupot és adj hozzá 1 kiskanálnyi levendulavirágot, esetleg 1 marék rózsaszirmot is. Forrald össze, hagyd pár percet állni, szűrd le, majd öntsd a még tepsiben pihenő sütire.
Hagyd hűlni, majd szeletelheted.
A sima galaktobureko recept ITT található
A rózsás levendulaszirup recept pedig ITT olvasható.
málnás galaktobureko, levendulás sziruppal |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése