galaktobureko (görög tejes pite) |
Megint egy görög receptet hozok. Úgy látszik, nem múltak el nyomtalanul az ott eltöltött évek 😜 valami csak ragadt rám. Nem oly rég osztottam meg a bougatsa leírását, hát ez a süti az ő nagy tesója. Míg a bougatsa egy sima tejes pite, a galaktobureko alapjaiban ugyanaz, de itt már érezhető a keleti desszertekre oly jellemző hatás, a ragacsos szirup. Az elkészült tejes pitét gazdagon lelocsolják a mézből, cukorból, vízből és citromból készült sűrű főzettel.
Megjelenésében ölthet több formát is. lehet egyenként henger alakú csomagocskákat készíteni, vagy tortaformában megsütni és tortaként szeletelni.... ez is tájegységenként és cukrászdánként változhat. Ízesítése alapesetben citromhéj, vanília, fahéj, de nyugodtan kísérletezze ki mindenki a saját ízkombóját.
Én picike rózsavízzel erősítettem a vonalat, de ez nyugodtan elhagyható.
Hozzávalók
töltelék
1 bögre búzadara
4 bögre tej
4 tojás
1/2 bögre cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 fahéjrúd v. 1 t.k.
1 citrom reszelt héja
1 e.k. rózsavíz
10 réteslap
10 dkg olvasztott vaj
szirup
1/2 bögre cukor
1/2 bögre víz
1 citrom
3 e.k. méz
szórás
3 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
Mérd ki a tejet, add hozzá a citromhéjat, a fahéjat és a darát. Keverd el és lassan kezd el melegíteni.
Közben olvaszd meg a vajat.
A 4 tojást pedig verd habosra a cukorral.
Amikor kezd sűrűsödni a főzet, zárd el alatta a tüzet.
Add hozzá az olvasztott vajat és a rózsavizet (ha nem akarsz rózsavizet adni hozzá, akkor egy vaníliarúd kikapart magjait tegyed bele).
A kissé lehűlt grízhez keverd a felvert tojásokat.
Ezzel elkészült a töltelék.
A fahéjrudat majd távolítsd el belőle, amikor betöltöd a lapokat.
A réteslapokat vágd 1-2 centivel nagyobbra, mint a tepsi.
A tepsit béleld ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon rajta. Amikor elkészül a süti, így könnyen kiemelhető lesz a tepsiből.
Olvaszd meg a vaj másik felét és egy ecset segítségével egyenként kenegesd le a lapokat és fektesd egymásra a tepsiben, összesen ötöt.
A lapokra simítsd a tölteléket, majd a többi levajazott lappal borítsd be.
Az oldalaknál nyomogasd le a lapokat, hogy a krém ne tudjon kibuggyanni.
Ha maradt vajad, azt is öntsd még süti tetejére.
Egy éles késsel vágd fel négyzetekre vagy rombuszokra.
A sütőt kapcsold be 180 fok légkeverésre és süssed szép pirosra a süteményt.
Amíg sül, addig készítsd el a szirupot. A hozzávalókat egy edényben főzd össze, facsard bele a citrom levét, sőt a héját is reszeld bele és forrald addig, amíg kissé sziruposodni kezd, ekkor kész.
Amikor a sütit késznek ítéled, (20-25 perc) akkor vedd ki a sütőből és öntsd nyakon a sziruppal, majd hintsd meg a tetejét szeletelt mandulával és told vissza a forró sütőbe 3 percre. Majd kapcsold ki a sütőt és hagyd benne még a sütit 20 percet.
Jó étvágyat hozzá!
Tipp: a rózsavíz használatánál senki se essen túlzásba, mert picike belőle a mennyekbe emeli a desszertünket, de a sok egy förtelmes pacsulit eredményez.
Mérd ki a tejet, add hozzá a citromhéjat, a fahéjat és a darát. Keverd el és lassan kezd el melegíteni.
Közben olvaszd meg a vajat.
A 4 tojást pedig verd habosra a cukorral.
Amikor kezd sűrűsödni a főzet, zárd el alatta a tüzet.
Add hozzá az olvasztott vajat és a rózsavizet (ha nem akarsz rózsavizet adni hozzá, akkor egy vaníliarúd kikapart magjait tegyed bele).
A kissé lehűlt grízhez keverd a felvert tojásokat.
Ezzel elkészült a töltelék.
A fahéjrudat majd távolítsd el belőle, amikor betöltöd a lapokat.
A réteslapokat vágd 1-2 centivel nagyobbra, mint a tepsi.
A tepsit béleld ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon rajta. Amikor elkészül a süti, így könnyen kiemelhető lesz a tepsiből.
Olvaszd meg a vaj másik felét és egy ecset segítségével egyenként kenegesd le a lapokat és fektesd egymásra a tepsiben, összesen ötöt.
A lapokra simítsd a tölteléket, majd a többi levajazott lappal borítsd be.
Az oldalaknál nyomogasd le a lapokat, hogy a krém ne tudjon kibuggyanni.
Ha maradt vajad, azt is öntsd még süti tetejére.
Egy éles késsel vágd fel négyzetekre vagy rombuszokra.
A sütőt kapcsold be 180 fok légkeverésre és süssed szép pirosra a süteményt.
Amíg sül, addig készítsd el a szirupot. A hozzávalókat egy edényben főzd össze, facsard bele a citrom levét, sőt a héját is reszeld bele és forrald addig, amíg kissé sziruposodni kezd, ekkor kész.
Amikor a sütit késznek ítéled, (20-25 perc) akkor vedd ki a sütőből és öntsd nyakon a sziruppal, majd hintsd meg a tetejét szeletelt mandulával és told vissza a forró sütőbe 3 percre. Majd kapcsold ki a sütőt és hagyd benne még a sütit 20 percet.
Jó étvágyat hozzá!
Tipp: a rózsavíz használatánál senki se essen túlzásba, mert picike belőle a mennyekbe emeli a desszertünket, de a sok egy förtelmes pacsulit eredményez.
galaktobureko |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése