2017. április 1.

HÚSVÉTI LINZEREK ÉS ISLEREK

húsvéti díszes linzerek és islerek

Türelemjáték a javából az már biztos, viszont tökélete kikapcsolódás és kiélhetjük benne a kreativitásunkat is. A maradék csokoládékat, aszalványokat, magvakat, cukordíszeket, marcipánmasszát.......mindent felhasználhatsz hozzá, amit a kamrában találsz. A recept egyszerű, csak nem a megszokott formában és kissé díszesebben kerültek a tálcára.
Hatalmas sikere volt és hihetetlen gyorsan fogyott, így készíthetem a következő adagot. Nem is baj, mert rájöttem, hogy kilyukasztom, mint a mézeskalácsot, nem ragasztom össze és ezzel fogom díszíteni a tojásfánkat.


Hozzávalók

tészta

30 dkg liszt
10 dkg darált dió
10 dkg vaj
10 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál hideg víz

töltelék

sűrű házi lekvár (nálam barack és szilva)

díszítés

20 dkg marcipánmassza
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csokoládé
cukorgyöngyök
kandírozott ibolya
ételfesték
bármi más, amit otthon találsz


Elkészítés

Először a tészta hozzávalóit borítsd egy tálba a víz nélkül és kezd el összegyúrni. Ügyelj arra, hogy minden hozzávaló hideg legyen.
Aztán borítsd deszkára és e add fel, csak gyúrjad ezt a reménytelennek tűnő egyveleget. Ha nagyon nem boldogulsz 1 evőkanál vízzel segítsd a munkádat. Hidd el egyszer majd összeáll.
Az elkészült tésztát bugyoláld folpackba és a hűtőben pihentesd 1-2 órát legalább.
A  kész tésztát 2 nejlonfólia között nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod 2-3 mm.
Majd tojás alakú kiszúróval, vagy bármilyen neked tetsző formával szaggasd ki.
Sütőpapírral leterített sütőlapra fektesd és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Nagyon hamar megsül 6-8 perc, ha kezd picike színt kapni, akkor azonnal vedd ki.
Hagyd kihűlni, aztán jöhet a dekorálás. 
A marcipánt tetszőleges színű festékkel gyúrd össze, keményítővel megszórt deszkán.
A csokoládékat vízgőz felett olvaszd meg, majd temperáld.
Készíts elő mindenféle fellelhető dolgot, amivel dekorálhatod.
A marcipánmasszát nyújtsd vékonyra és szaggasd ki a linzerrel megegyező formára és méretre. 
A bevonandó linzert vékonyan kend le lekvárral (ecsettel) és ragaszd rá a marcipánlapot. A gyöngyöket bele tudod nyomni, az apró cukrot szintén picike lekvár segítségével tudod rögzíteni, vagy a marcipánra szórod és nagyon óvatosan egy mini sodrófával átgörgetsz rajta.
Picike rózsabimbókat is formázhatsz a marcipánból, azokat lekvárral tudod rátapasztani, vagy az olvadt csokiba nyomhatod.
Az olvasztott csokiba mártod a sütiket, rácsra pakolod szilárdulni és amíg olvadt a csoki, bármit ráhelyezhetsz, az ottmarad, miután megkötött a csokoládé.
Habzsákba töltheted a csokoládét és picike lyukat vágva rá, csíkokat húzhatsz a linzerekre..............
Én csak akkor töltöttem meg a sütiket, amikor megkötött minden kidekorált tésztalap.
Az aljakat megkentem lekvárral, majd rátapasztottam a csinos fedelet, de volt olyan is, amit nem töltöttem lekvárral, csak magában hagytam, úgyis mutatós és finom.
Szép kis dobozokba téve nagyon klassz gasztoajándék is lehet belőle.

Kandírozott ibolya recept ITT olvasható.

Egyszerű linzer receptje, pedig ITT olvasható.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat