2017. április 4.

BOUGATSA (görög grízes pite)

bougatsa a görög grízes pite

Aki valaha járt Görögországban, biztosan összefutott ott ezzel az édességgel. Minden utcában található egy olyan üzlet, ami erre szakosodott.
Roppant egyszerű elkészíteni, szinte elronthatatlan. Általában fahéjjal, cukorral és citromhéjjal ízesítik, de mandulával, rózsavízzel narancsvirág vízzel....tovább lehet fokozni az élvezetet.


Hozzávalók

1 csomag réteslap
1 bögre búzadara
3/4 bögre cukor
4 bögre tej
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
1 k.k. fahéj
2 e.k. narancsvirágvíz
12 dkg vaj

porcukor a szóráshoz
kandírozott ibolya díszíteni

Elkészítés



A grízt add a tejhez és kevergetve kezd el melegíteni, amikor kezd krémesedni, zárd el a tüzet alatta. Ízesítsd kevés fahéjjal, narancs és citromhéjjal és a narancsvirágvízzel.
A tojásokat verd habosra a cukorral és keverd a grízhez.
A réteslapokat vágd a tepsi méretére.
A közepes méretű tepsibe tégy egy sütőpapírt úgy, hogy a 2 rövidebbik végén túllógjon. Ez csak azért kell, mert így minden nehézség nélkül kiemelhető a kész sütemény.
4-5 réteslapot vastagon kenj le olvasztott vajjal és rakosgasd egymásra.
Majd simítsd el a grízes tölteléket a lapokon és végül 4-5 lekent lappal zárd le felül is.
A maradék vajat locsold a tetejére.
180 fokos sütőben süsd aranybarnára- Ez olyan 20 perc körül lesz.
Melegen vagy langyosan a legfinomabb.
Az elkészült pitét szórd meg porcukorral, díszítsd meg az ibolyával.
Ha nincs ibolya, semmi gond, mert az eper nagyon jól mutat rajta és isteni az íze a pitéhez. Ajánlom megkóstolásra eperrel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...