Szeretitek? Mert mi imádjuk. Nálunk ugyan kimarad a tejszínhabréteg és porcukor helyett karamell kerül a kalapjára, de azért még képviselőfánknak nevezzük. Málnakrémmel is nagyon finom tud lenni....nem ragozom tovább, maradjunk most ennél a verziónál.
A tésztát a már jól bejáratott receptem alapján készítettem, a hattyúfánk készült belőle.
Hozzávalók
tészta
2 dl. víz
20 dkg. vaj
20 dkg. liszt
1 csipet só
1 e.k. cukor
4 tojás
krém
1 liter tej
8 tojás
10 dkg liszt
1,5 e.k. keményítő
25 dkg cukor
2 t.k. vaníliapaszta
1 vaníliarúd
teteje
10 dkg cukor
2 e.k. víz
1 t.k. ecet
Elkészítés
Egy fazékba öntsünk 2 dl. vizet, adjuk hozzá a felkockázott vajat,( most csak 15 deka vajat tettem hozzá, mert annyi volt itthon és így is jó lett a tészta) egy csipet sót és 2 evőkanál cukrot. Addig melegítsük, amíg a vaj teljesen felolvad.
Mérjünk ki 20 dkg lisztet és egyszerre zúdítsuk a fazékba. Fakanállal keverjük el a vajas vízzel. Addig kevergetjük amíg a massza egy gombóccá áll össze és mindenhol elválik az edény falától.
Ekkor vegyük le a tűzről, kicsit várjunk vele, hogy hűljön, majd a tojásokat egyenként dolgozzuk a tésztába. Elektromos habverővel a legegyszerűbb.
Minden egyes tojást alaposan dolgozzunk a tésztába. Kisebb tojások esetén, néha elkél az 5. tojás is. Könnyen kezelhető, de formáját jól megtartó tésztát kell kapni.
Amikor kész a tészta, töltsük habzsákba és nyomjunk kis halmokat belőle a sütőpapírral takart sütőlemezre.
180 fokon addig süssük, amíg aranyszínt kap, ez k.b. 12 perc, majd vegyük 150 fokra a hőmérsékletet és még legalább 20-25 percig süssük.
Én mindig úgy ellenőrzöm, hogy megkopogtatom a fánkok alját és ha kong, akkor jó. Ez mindig bejön.
Rácson hűtsük ki.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor harmadával.
A sárgáját gőz felett keverjük ki alaposan a cukorral.
A tejet melegítsük fel egy lábasban a vaníliával.
A kikevert tojássárgájához szitáljuk a lisztet és a keményítőt. Folyamatosan keverjük közben a habverővel, hogy szép sima legyen.1 merőkanál meleg tejjel keverjük el, majd öntsük az egész masszát a felmelegített tejhez és folyamatos kevergetés közepette főzzük legalább 5 percig, amíg szépen besűrűsödik. A pasztát a végén keverjük hozzá, a rudat pedig vegyük ki. Ezt azért bonyolítom meg ennyire, mert nem kapartam ki a magokat, mert nem akartam, hogy pöttyös legyen a krém. Természetesen akit ez nem zavar, az kaparja ki a vaníliamagokat és nem kell még a vaníliapasztával turbózni az ízt.
A még meleg krémben keverjük el a tojásfehérjét. Itt sosem tudom, hogy kéne igazán ezt csinálni, én addig keverem, amíg sima nem lesz. Miközben hűl időnként keverek rajta, hogy sima legyen.
Nekem egy kicsit küzdelmes ez a krém, de nagyon finom. Súgva jegyzem meg, hogy a házi krémes krém is nagyon finom, aki nem akar ezzel küzdeni, használja azt.
A fánkok kalapját vágjuk le.
A langyosra hűlt krémet tegyük csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele a fánkokat.
Egy lábasba tegyük a cukrot kicsi vízzel és karamellízaljuk meg. Én mindig teszek bele 1 teáskanálnyi ecetet. Nem tudom miért, nagyanyámtól így tanultam :),és tökéletesen jól működik a karamell.
A kalapokat merítsük bele egy villa segítségével, majd egy szilikonon hagyjuk megdermedni.
Amikor megkötött a karamell ez pár perc, helyezzük a fánkok tetejére.
Azonnal fogyasztható, de egy kicsi állás után még finomabb.
Elvileg tejszínhabnak kéne befednie a sárga krémet, én kihagytam belőle, mert így szeretjük, aki a hagyományosat kedveli, tegyen habot a kalapok alá.
4 tojás
krém
1 liter tej
8 tojás
10 dkg liszt
1,5 e.k. keményítő
25 dkg cukor
2 t.k. vaníliapaszta
1 vaníliarúd
teteje
10 dkg cukor
2 e.k. víz
1 t.k. ecet
képviselőfánk |
Elkészítés
Egy fazékba öntsünk 2 dl. vizet, adjuk hozzá a felkockázott vajat,( most csak 15 deka vajat tettem hozzá, mert annyi volt itthon és így is jó lett a tészta) egy csipet sót és 2 evőkanál cukrot. Addig melegítsük, amíg a vaj teljesen felolvad.
Mérjünk ki 20 dkg lisztet és egyszerre zúdítsuk a fazékba. Fakanállal keverjük el a vajas vízzel. Addig kevergetjük amíg a massza egy gombóccá áll össze és mindenhol elválik az edény falától.
Ekkor vegyük le a tűzről, kicsit várjunk vele, hogy hűljön, majd a tojásokat egyenként dolgozzuk a tésztába. Elektromos habverővel a legegyszerűbb.
Minden egyes tojást alaposan dolgozzunk a tésztába. Kisebb tojások esetén, néha elkél az 5. tojás is. Könnyen kezelhető, de formáját jól megtartó tésztát kell kapni.
Amikor kész a tészta, töltsük habzsákba és nyomjunk kis halmokat belőle a sütőpapírral takart sütőlemezre.
180 fokon addig süssük, amíg aranyszínt kap, ez k.b. 12 perc, majd vegyük 150 fokra a hőmérsékletet és még legalább 20-25 percig süssük.
Én mindig úgy ellenőrzöm, hogy megkopogtatom a fánkok alját és ha kong, akkor jó. Ez mindig bejön.
Rácson hűtsük ki.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor harmadával.
A sárgáját gőz felett keverjük ki alaposan a cukorral.
A tejet melegítsük fel egy lábasban a vaníliával.
A kikevert tojássárgájához szitáljuk a lisztet és a keményítőt. Folyamatosan keverjük közben a habverővel, hogy szép sima legyen.1 merőkanál meleg tejjel keverjük el, majd öntsük az egész masszát a felmelegített tejhez és folyamatos kevergetés közepette főzzük legalább 5 percig, amíg szépen besűrűsödik. A pasztát a végén keverjük hozzá, a rudat pedig vegyük ki. Ezt azért bonyolítom meg ennyire, mert nem kapartam ki a magokat, mert nem akartam, hogy pöttyös legyen a krém. Természetesen akit ez nem zavar, az kaparja ki a vaníliamagokat és nem kell még a vaníliapasztával turbózni az ízt.
A még meleg krémben keverjük el a tojásfehérjét. Itt sosem tudom, hogy kéne igazán ezt csinálni, én addig keverem, amíg sima nem lesz. Miközben hűl időnként keverek rajta, hogy sima legyen.
Nekem egy kicsit küzdelmes ez a krém, de nagyon finom. Súgva jegyzem meg, hogy a házi krémes krém is nagyon finom, aki nem akar ezzel küzdeni, használja azt.
A fánkok kalapját vágjuk le.
A langyosra hűlt krémet tegyük csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele a fánkokat.
Egy lábasba tegyük a cukrot kicsi vízzel és karamellízaljuk meg. Én mindig teszek bele 1 teáskanálnyi ecetet. Nem tudom miért, nagyanyámtól így tanultam :),és tökéletesen jól működik a karamell.
A kalapokat merítsük bele egy villa segítségével, majd egy szilikonon hagyjuk megdermedni.
Amikor megkötött a karamell ez pár perc, helyezzük a fánkok tetejére.
Azonnal fogyasztható, de egy kicsi állás után még finomabb.
Elvileg tejszínhabnak kéne befednie a sárga krémet, én kihagytam belőle, mert így szeretjük, aki a hagyományosat kedveli, tegyen habot a kalapok alá.
képviselőfánk |
Gyönyörű kis fánkok lettek, tökéletesek:) Nagyon szuper a karamelles kalapjuk, jó ötlet, legközelebb kipróbálom:)
VálaszTörlésPróbáld ki Trollanyu, isteni ezzel a kalappal :)
TörlésJaj de szépek! Tényleg jaj, mert úgy megkívántam:-) Igaza volt Leányzómnak, ideje volna sütni. Szerintem blogos korom óta nem sütöttem, mert még nem szerepel a receptek között.
VálaszTörlésAkkor itt az ideje Gerdi :) Köszönöm :)
TörlésGyönyörűek...és naná, hogy imádom! ;-) Én nemrég Eckler fánkot sütöttem de nem készült róla bejegyzés valamiért. Málnával is megkóstolnám!
VálaszTörlésMálnával is finom, majd nyáron készítek olyat is :)
TörlésCsodaszép ! Engem egyáltalán nem zavar a karamell:-)) Tudnám szeretni akármilyen krémmel!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Éva :)
TörlésMár tegnap el voltam tőlük olvadva amikor a fb-on láttam, olyan szépek. Egyszerűen tökéletes!
VálaszTörlésAranyos vagy Anna, köszönöm szépen :)
TörlésGyönyörűek, talán így, karamellsipkával még finomabb is! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, ezek most tényleg nagyon jól sikerültek :) Az az igazság, hogy én így szeretem, karamell kalappal.
Törlés