2014. április 6.

ÁFONYÁS MARCIPÁNOS BONBONOKMegint kipróbáltam valamit a fröcskölést. Valamiért nem lettek most hibátlanok a bonbonok, remekül roppannak, csak nem olyan csillogóan fényesek, mint kellene. Lehet, hogy az volt a baj, hogy 1 réteg étcsokival, majd 1 réteg tejcsokival kentem ki a formákat és tejcsokoládét eddig nem használtam.  A képek is szürkületben készültek....No nem számít, nem lehet mindig minden tökéletes, az íze pedig kifogástalan volt.
Természetesen Praliné paradicsom oldalán láttam meg ezt a technikát és naná, hogy ki kellett nekem is próbálnom.
Természetesen több csoki jutott a ruhámra és a pultra, mint a formába, (ez hozzátartozik ) de nagyon tetszik ez a technika.


Hozzávalók

10 dkg marcipán
5 dkg aszalt vörös áfonya
1,5 dl vörösbor
10 dkg étcsokoládé
2 dkg fehér csokoládé
picike céklapor


Elkészítés

Az áfonyát előző este áztassuk be a vörösborba. Másnap szűrjük le és egy éles késsel aprítsuk fel, de nem kell nagyon kinyomkodni a levét. Adjuk a marcipánhoz a felaprított áfonyát és lazán gyúrjuk össze,ez lesz majd a töltelékünk. Az áztató bort sem kell kiönteni, mert abból is nagyon finom bonbonok fognak készülni.
A fehér csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, színezzük a céklaporral, majd temperáljuk egy kis fehér csokival. 
Egy ecsetet dugjunk a masszába és rázzuk meg a forma felett. Érdemes lepapírozni a munkapultot mert szanaszét fröcsköl a csoki. Addig ismételgessük, amíg elegendő pacni kerül a formába. A felesleges csokit húzzuk le a forma széléről és tegyük a hűtőbe addig, amíg az  étcsokit temperáljuk.
Olvasszuk meg a csokoládé 2/3 részét gőz felett, majd a maradék csokival hűtsük vissza. Ezzel a temperált csokival kenjük ki a formát és hűtsük le, majd töltsük meg az áfonyás marcipánnal és talpaljuk meg.


A bort, amiben ázott az áfonya remekül felhasználhatjuk bonbonokhoz. Nálunk nagyon szereti mindenki ezeket a boros - gyümölcsös zselével töltött csokikat.

Boros áfonyazselés bonbonok

Hozzávalók

5 dkg áfonya (aszalt)
1,5 dl vörösbor
0,5 dl víz
édesítő, cukor 1-2 kanál
3 lapzselatin
12 dkg fehér csokoládé
picike céklapor


Elkészítés

2 dkg fehér csokoládét olvasszunk meg, adjuk hozzá a színezőt és temperáljuk. 
Egy ecset segítségével maszatoljuk össze a formákat és pihentessük a hűtőben.
Az áfonyát áztassuk a borba, Késsel aprítsuk fel, édesítsük és tegyük a tűzre, kicsi vízzel pótoljuk a folyadékot (ha nagyon sok bort felszívna az áfonya). Egyet forraljunk rajta és vegyük le a tűzről.
A lapokat áztassuk hideg vízbe és a még meleg áfonyás borhoz keverjük el.
Amikor 28-30 fokos akkor már jó felhasználni.
A formát kenjük ki a temperált fehér csokoládéval, hűtsük, majd töltsük meg az áfonyás zselével. Megint hűtő, amikor megdermedt talpaljuk meg. Én tejcsokival talpaltam, mert elfogyott a fehér.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...