2014. április 18.

EPRES POHÁRKRÉM VANÍLIÁVAL ÉS CSOKOLÁDÉFORGÁCCSAL (MADÁRTEJ ÁLCÁZVA)

madártej epres pohárkrémnek álcázva

Gyerek kérte, hogy valami epres is meg vaníliás legyen. Sütni nem akartam, így a pohárkrém mellett döntöttem, ami végül-is egy madártej ízű eperrel rétegezett krém lett. Nagyon finom és látványos, de nem volt alkalmam rendes képeket készíteni róla és látványra sem lett igazán tökéletes, mert mindenki a nyakamban lihegett, hogy mikor lesz már kész. Így még langyosan raktam össze, de sokkal szebb lesz, ha kivárjuk, hogy minden alkotórész kihűljön.

Hozzávalók

krém

3 tojás
3 e.k. cukor (édesítő)
1/2 vaníliarúd
6 dl tej
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

epres réteg

30 dkg friss eper
1-2 e.k. cukor v. édesítő
1/2 lime leve
2 bazsalikomlevél (elhagyható)
1,5 dl víz
2 e.k. piros tortazselé

díszítés

ét és fehér csokoládéforgács
3 dl habtejszín
pár szem friss eper
1-1 öntet epres balzsamecetkrém
bazsalikom vagy mentalevél


Elkészítés

A tejet forraljuk fel a vaníliával.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját pedig a cukorral keverjük habosra.
Picike hideg tejjel keverjük el a keményítőt.
A felforrt tejjel apránként hőkiegyenlítüjük a tojássárgáját - (apránként hozzákanalazunk a forró tejből), amikor eléri a kellő hőmérsékletet a forró tejhez zúdítjuk és az elkevert keményítőt is. Lassú tűzön, szorgosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Ekkor a tüzet elzárjuk és a fehérjét is beleöntjük. Egy habverővel alaposan elkeverjük benne, itt nyugodtan összetörhet a fehérje, csak lazítani fogja a krémet és a forró tejben meg is fő.
Hagyjuk kihűlni, a vaníliarudat csak tálaláskor vegyük ki belőle.
Az epreket kockázzuk fel kicsire. Tegyük egy kis fazékba . Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot vagy az édesítőt, dobjunk bele 2 bazsalikomlevelet és facsarjuk bele a lime levét. Forraljuk össze 2 percig, majd adjuk hozzá a 2 evőkanál piros tortazselét (sima zselatin is jó) és hagyjuk hűlni.
A poharak aljára kanalazzunk az eperből, tegyük a hűtőbe, 10 perc múlva vegyük ki  és egy kis kancsó segítségével öntsük rá a szobahőmérsékletű vaníliakrémet, megint tegyük hűtőbe 15 percre, majd óvatosan osszuk el az epres réteget a krémek tetején, megint hűtő.
A tejszínt verjük fel. Ezt kanalazzuk a poharak tetejére. Az epreket vágjuk ketté, tegyük a habra, locsoljuk meg balzsamecetkrémmel, szórjuk meg a csokikkal. Lehűtve tálaljuk, nálunk még langyosan elfogyott.

Tipp: Jól illik hozzá ha, apróra vágott bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Amennyiben nincs balzsamecetkrém, a karamellöntet is jó lehet hozzá.


madártej epres pohárkrémnek álcázva


4 megjegyzés:

  1. Kérhetek? Imádom az ilyen nyalánkságokat! Áldott Húsvétot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naná, hogy kérhetsz, már repítem is feléd :) Nektek is kellemes ünnepeket kívánok :)

      Törlés
  2. Janka, ez nagyon szép!
    Olvasva a szövegedet eszembe jutottak az enyémek, amint megkérdezik, lefotóztam már, ehetnek belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez nálunk is gyakori eset, és ezért sok kaja nem is kerül fel a blogra :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...