2014. április 17.

ZÖLDBORSÓLEVES MEDVEHAGYMÁS GALUSKÁVAL VAGYIS A MARADÉK CSONTOK HASZNOSÍTÁSA

zöldborsóleves

Amikor karajt vagy tarját veszek, mindig csontosat szoktam. Itthon szépen lefejtem a húsokat, a csontokat bezacskózom és amikor összejön a megfelelő mennyiség -levest vagy alapot készítek belőlük. 
Most még zöldborsó is várakozott a mélyhűtőben, így zöldborsó leves készült a csontocskák segítségével. Természetesen csont nélkül is elkészíthető, akkor is egy remek levest kapunk.
Finom volt, sokat nem kell vele bíbelődni és mindenki jóízűen fogyasztotta, jól esik a még hűvös estéken.

Hozzávalók

60 dkg karajcsont
60 dkg zöldborsó
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1/2 csokor snidling
1 e.k. pirospaprika
1 k.k. füstölt paprika
1 t.k. egész tarka bors
só ízlés szerint
víz
1 tojásból galuska
2 e.k. darált medvehagyma


Elkészítés

Egy hagymát aprítsunk fel, kevés olajon futtassuk fel, majd tegyük rá a csontokat, pár percig pirítgassuk, majd öntsük fel legalább 3-szoros vízzel, hagyjuk felforrni, majd vegyük vissza a hőt és főzzük legalább egy órát.
A zöldségeket tisztítsuk, karikázzuk és az idő leteltével adjuk a leveshez. Fűszerezzük, egy kis füstölt paprikával bolondítsuk meg az ízét. Borítsuk bele a zöldborsót is és főzzük készre.
Amikor megpuhultak a zöldségek- még van mit harapni rajtuk, akkor keverjük ki a galuskát és szaggassuk hozzá.
1 tojásom volt csak itthon, így 1 tojásból, lisztből és vízből készítettem. 2 evőkanál ledarált medvehagymával és kevés sóval ízesítettem.
A fa galuskával még forraljuk legalább 5 percig a levest. Zárjuk el a tüzet és akkor 1 csokor petrezselymet és snidlinget aprítsunk fel és adjuk az elkészült, forró leveshez. Hagyjuk picit összeérni és tálaljuk.
Érdemes a csontokról lefejteni a húst és úgy tálalni a levest.

Tipp: a medvehagymát tegyük aprítógépbe és kevés olajjal pépesítsük. Tegyük kis üvegekbe, zárjuk le vékony olajréteggel a tetejüket és a hűtőben tároljuk, így szezon után is lesz mivel ízesítenünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...