Trüffel és karamellkrémes Bailey's torta |
Ugye van a Blogkóstoló játék, ahol mindenki kapott egy párt akinek a blogjáról elkészít valami finomságot. Nekem Barbi jutott. Nézegettem a receptjeit és minden alkalommal beleszerettem valamibe. A pöffeteget megláttam és nyomban megcsináltam, de ez a torta nem hagyott nyugodni. Fáni lányom szülinapja kapóra jött, hogy elkészítsem. Természetesen meg sem fordult a fejemben, hogy olyan gyönyörűségesre díszítsem, mint ahogy Barbi készítette az eredeti verzióban. Én képtelen vagyok olyan aprólékos, finom kis mintákat rajzolgatni, mint ő. Ezért megfordítottam a sorrendet, a sűrűbb csokiréteget tettem középre és a karamellkrémmel borítottam. Amit pár trüffel golyóval és kevés kakaószórással dobtam fel. Igen visszafogott külsőt kapott, de az íze!!! Szerintem életem legfinomabb tortája, amit valaha megsütöttem. Igaz édes, így egy vékonyka szelet nekem bőven elég volt, de minden egyes falat belőle mennyei élvezet volt.
Ami megfogott benne, hogy a tésztája nem sima piskóta, hanem 2 dl Baileys figyel benne. Az illat valami fenséges volt, ami terjengett a sütése közben és az íze!!!. Ez a három együtt (étcsokoládé, karamell és Baileys) pedig tényleg egy tökéletes ízorgia.
Az eredeti recept itt megtalálható.
Az eredeti recept itt megtalálható.
A recept hozzávalói és a torta elkészítése
Piskóta
Piskóta
4 tojás
100 g cukor
1 tk vaníliakivonat
200 ml olaj
200 ml Baileys
100 g étkezési keményítő
100 g liszt
100 g liszt
1 cs. sütőpor
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vaníliával. Az eredeti recept 20 dkg cukrot ír, de én lefeleztem. A lisztet, keményítőt és sütőport vegyítsük össze, majd adjuk a tojáshoz. Keverjük el alaposan, majd jöhet a Baileys és az étolaj. Rettenetesen híg tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg!! Csodálatosan összeáll majd a sütőben. 50- 55 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbát végezni.
150 g cukor
3 ek víz
50 g vaj
150 ml tejszín
A cukrot a vízzel tegyük a tűzre és addig hevítsük, amíg szépen elkezd karamellizálódni. Amikor aranybarna a színe keverjük hozzá a vajat és vegyük le a tűzről és szorgosan kevergessük, majd jöhet a tejszín fele. A maradék tejszínt én jó kemény habbá vertem, és amikor langyos volt a karamell összevegyítettem. Barbi mascarponéval dúsította.
Csokoládékrém
200 g étcsoki (40 %)
100 g vaj
100 ml tejszín
A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd a tejszínnel felöntjük és felverjük.
A tortát kettévágjuk, betöltjük a trüffel krémmel (keveset hagyjunk ki a golyócskáknak). helyezzük a tetejére a másik lapot. A karamellkrémmel vonjuk be. A maradék csokikrémből készítsünk apró golyókat, amiket kakaóban megforgatunk. Rakjuk ki vele a torta tetejét, és szórjuk meg kevés kakaóval.
szerintem nagyon szép tortát csináltál! És a szeletet látva nagyon finom lehet!
VálaszTörlésSok boldog szülinapot kívánok az ünnepeltnek!
Nagyon köszönöm Marisz a dicséretet és a jókívánságot a lányom nevében is! Tényleg nagyon finom volt a torta, még egy napot sem sikerült megélnie:))
VálaszTörlésCsodaszép lett, kívül-belül egyaránt! :) Tökéletes választás volt, el is mentem magamnak a receptet! :) Lánykádnak utólag is nagyon boldog szülinapot kívánok! :)
VálaszTörlésÉrdemes elkészíteni:))) Fánika nevében is köszönöm:))
VálaszTörlésCsodálatosan szép lett a torta és ahogyan írtál róla...csorog a nyálam, és ezt csak fokozta a recept elolvasása! Feltétlenül megsütöm én is valamikor!
VálaszTörlésIsten éltesse Fánit nagyon sokáig! :)
A szépségével kicsit vitatkoznék, de az íze mindenért kárpótolt:)Fáni nevében is köszönjük:)
VálaszTörlésJanka nagyon köszönöm ezt a bejegyzést és ne szerénykedj mert ez a torta gyönyörű lett! Külön dicséret, hogy felcserélted a krémeket, nagyon ötletes és azt bizonyítja, hogy érdemes kreatívak lenni. :) Fáninak utólag is nagyon boldog születésnapot kívánok! Ja és örülök, hogy ízlett!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Barbi!! Isteni volt ez a torta, és nem utoljára sütöttem. Nagyon örülök, hogy rátaláltam nálad:)
VálaszTörlés