2012. december 10.

ALMÁS MÁKOS BEJGLI


Advent van, akkor bejgli is. Mindig próbálok újabb ízeket kreálni, hogy változatosabbá tegyem a bejgli repertoáromat. Készült már kókuszos és marcipános is, de azok valahogy nem lettek az igaziak, mert az ízük mennyei volt, de nekem kicsit szárazabbak voltak, mint szerettem volna. Most eszembe ötlött, hogy az ország tortája almás mákos volt, akkor az én bejglim is lehetne ilyen ízű. A végeredmény nagyon jól sikerült. Annyi baja lett, hogy rengeteg tölteléket kentem rá. Amikor feltekertem már tudtam, hogy repedni fog. Repedt is, de csak az alján egy csíkban. Na ez e szépséghiba senkit sem zavart. Viszont az állaga nagyon kellemes lett, puha és szaftos.
Azt  újra megállapítottam, hogy jó ez a tészta. Írtam már az előző bejgliknél, hogy mindig ezt készítem és előző nap gyúrom be és a hűtőben hagyom megkelni. Na ezt tettem most is, de a hűtőben telt ház volt, ezért kitettem a teraszra.  Amivel semmi gond nem lett volna, ha nem kőkemény mínuszok tombolnának. Persze mire eszembe jutott ez az apróság már másnap, addigra egy nagy fagyott gombócot találtam (persze azért be volt bugyolálva). Behoztam, pihent picit, majd átgyúrtam, kiadagoltam, megint pihent, kinyújtottam, megtöltöttem, megsütöttem és kutya baja:)
A tészta elkészítése a csokis gesztenyés bejglinél leírt módon készült. Katt ide!



Almás mákos töltelék

7 db alma
25- 30 dkg mák
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
6 ek cukor
1,5  kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk vanília kivonat

7 db savanykás almát héjastól lereszeltem a nokedli szaggatón, mert az durvára reszeli. Egy lábasba tettem. Adtam hozzá cukrot, fahéjat, őrölt szegfűszeget és 1/2 citrom levét. 2 percig forraltam. A levének egy részét leöntöttem, de nem az egészet. Hozzáadtam a darált mákot, 1 kiskanál vaníliát és reszelt citromhéjat. A mák felszívta az alma levét, de azért szaftos maradt. Természetesen, ha túlságosan hígnak találjuk, akkor szórjunk még hozzá mákot.  A mákkal már nem főztem, mert a forró almához tettem.
A bejgliket megkentem vele és megsütöttem.

Mákos bejgli recept ITT.



6 megjegyzés:

  1. Még nem csináltam bejglit, de tervezem idén:) Ezt a tésztát fogom akkor én is alapul venni, mert látom, hogy szép, nem töredezik! Nagyon szimpi ez a töltelék is, almával szerintem is nagyon passzol a mák!:)

    VálaszTörlés
  2. Tudod Erika, néha nekem is megreped:( Ez is, de csak az egyik oldalán alul. Azt tapasztaltam, hogy feltekerés után nem szabad sokáig pihentetni, 20-25 perc bőven elég. Túlsütni sem szabad, amikor szép mézszínű, akkor ki kell venni, mert képes azután is repedezni. Almával jó volt nagyon, de meggyel talán még finomabb, érdemes kipróbálni. Nálunk a csokis-gesztenyés a nagy sláger.

    VálaszTörlés
  3. Már a mákos és diós bejglidnél is megcsodáltam, hogy milyen jól variálod, ízesíted a tölteléket, és ez is nagyon tetszik, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  4. Igen Hankka, ez így igaz. Folyamatosan variálom a töltelékeket. Megígérem nem teszem fel az összeset, mert nem szeretném, hogy már most besokalljatok a bejglitől. Én már kezdek:)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem mindenkinek megreped néha:) Fincsi ez a töltelék, próbáltam már ilyet én is, jó szaftos, rétesben is szeretem:)A végén még sütök bejglit és hízok 5 kg-ot, mert én fogom befalni:)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem süssél bejglit karácsonyra. Érdekes, hogy a gyerek sem szerette, de a csokis- gesztenyést imádja és ez az almás verzió is neki ízlett a legjobban. Lehet nálatok sikere lenne:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...