2013. augusztus 10.

BODZABOGYÓ LIMONÁDÉ ÉS JÉGKOCKA


Bodzavirágból rendszeresen készítek limonádét. Az idén kicsit elfoglalt voltam a bodza virágzásakor, ezért most roskadozik a bokor a  fekete bogyóktól. Nem volt szívem a fán hagyni, így leszedtem.
Nézegettem itthon és rájöttem, hogy nincs az az isten, akinek a kedvéért én leszemezgessem a fürtöket. Alaposan átöblítettem a termést, még szerencse, mert sikerült 2 mezei poloskát is hazahoznom a bogyókkal - végül a lefolyóban landoltak. 
Egy fazékba tettem, felöntöttem vízzel és megfőztem. Csodás színe lett és persze mindent megfogott amihez hozzáért. Kapkodásomnak vagy bénaságomnak köszönhetően ki is borítottam egy részét - nem számít, így kénytelen voltam mindent átsikálni a konyhában, legalább most csillog villog   :)
Fogyasztottuk frissen limonádénak elkészítve, készült belőle jégkocka, amit bezacskóztam és bármikor készülhet belőle limonádé. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire tartható el, mert a fazék alján maradt egy kevés és az 1 nap alatt erjedésnek indult.

Hozzávalók

1 kg bodzabogyó
3-4 liter víz
1-2 citrom leve
cukor vagy méz ízlés szerint
friss mentalevél
friss citrusok a szervírozáshoz


Elkészítés

Egy fazékban tegyük a megmosott bogyókat szárastól. Öntsük fel 3 vagy 4 szeres mennyiségű vízzel és forraljuk legalább 40 percet.
Egy szűrőn szűrjük át egy másik edénybe és passzírozzuk át a bodzát. Gyorsan, könnyen megy.
Az átpasszírozott levet megint tegyük a tűzre forrni és ízesítsük.
Én ketté vettem. Az egyik felét alaposan beédesítettem (fél kg cukor), pár mentalevéllel és citrommal ízesítettem. A másik feléhez szintén tettem citromot és mentát, de csak kevés cukrot, pont annyit, hogy savanykásan önmagában fogyasztható legyen. Ezt a levet tettem sterilizált üvegekbe és lezártam. Bevallom a hűtőben tárolom, mert nem vagyok biztos benne, hogy elállna a polcon.
A koncentrátumot pedig nagyobb jégkockatartókba öntöttem és lefagyasztottam. Amikor megfagytak, bezacskóztam, így bármikor varázsolhatok belőle limonádét vagy szörpöt, ha 2 darabot egy pohár ásványvízbe dobok.
Magas a C- vitamin tartalma, tisztítja a vért és ingyen van :)
 .




Egy kis kiegészítés. Tortafüggő Marisz készített fekete bodzából ivólevet, én ott kommenteltem , hogy képzelje el, nálam is most rotyog, de én nem szemezgettem le. Ő  felhívta a figyelmemet, hogy jobban teszem, ha leszedem a szárról a szemeket, mert olvasta, hogy mérgező lehet.
Nos, nálunk mindenki jól van, nem mérgeztem meg senkit. Én bízom Marisz tapasztalatában, tehát szemezzétek le a bodzát, ha elkészítitek.
Köszönöm szépen a figyelmeztetést.

6 megjegyzés:

  1. Engem meggyőztél! :) Eszembe jut erről egy régi gyermekkori történetem, drága nagymamám sokat emlegette: úgy 3-4 éves lehettem amikor egyszer csak megjelentem a mama előtt nyakig bodzásan és a fejemet rázogatva ismételgettem: "Bodzát nem szeletem!!!" :-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát Zsuzsa ez nagyon aranyos :) Még szerencse, hogy nem szereted a bodzát! Bevallom a virágból készült dolgokat imádom, de a bogyósakat hanyagoltam. Most rájöttem, hogy finom dolgokat lehet készíteni belőle.

      Törlés
  2. Csodás a színe, és nagyon jó ötlet a jégkockásítás is. Eddig csak a virágból készítettem szörpöt, itt az ideje a termést is megkóstolni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka érdemes tenni egy kísérletet. A jégkockák jó ötletnek bizonyultak, azt még fogok készíteni.

      Törlés
  3. Gyönyörű színe van, még sosem ittam ilyen limonádét:) Tennék kísérletet, de itt felénk csak a pirosbogyós bodza van, aminek a magja nagyon mérgező, inkább kihagyom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt jobb, ha kihagyod. Ennek is mérgező a magja ( hasmenést okozhat), de így megfőzve és átpasszírozva semmi mellékhatás nem jelentkezett :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...