Van egy játéksorozat a Mile főzőiskola oldalán, melyben részt veszek. A játék neve HetedHét Íz A lényeg heten vagyunk, mint a gonoszok és minden hónapban el kell készítenünk egy ételt. Mind a heten egymástól függetlenül megadunk egy alapanyagot. Így adva lesz 7. A lényeg minimum 5 megadott alapanyag felhasználásával készíteni kell egy ételt fix időpontra.
Izgultam, hogy mikor kezdjük és vajon miből kell okoskodnom, aztán egyszer csak kialakult a lista.
-csirkemáj
-alma
-búzadara
-cékla
-csirkemell
-vöröshagyma
-citrom
Megvallom nem lelkesedtem igazán, mert egyik alapanyag sem volt a kedvencem, kivéve a citromot. Húztam az elkészítést, de közelgett a határidő, nem akartam lemaradni így gyorsan összedobtam valamit.
Az étel elég egyszerű és gyorsan elkészíthető, a pürének pedig annyira káprázatos színe lett, hogy így a tálalásába tettem egy kis csavart, desszertként tálaltam. Ami meglepett, hogy szerintem elég csajosra sikeredett és a férjem el volt tőle ájulva, azt mondta, hogy ízre és küllemre így tökéletes ahogy van:)
Ez azért meglepő, mert elviselhetetlen az ember, mindig mindennel elégedetlen és neki sosem elég jó semmi.
Ez azért meglepő, mert elviselhetetlen az ember, mindig mindennel elégedetlen és neki sosem elég jó semmi.
Hozzávalók
2 adag
20-25 dkg csirkemáj
3 alma
2 ek cukor
2 nagy burgonya
1/4 kisebb cékla
1/2 vöröshagyma
3 mentalevél
3 mentalevél
2 egész citrom leve + az egyik reszelt héja
1 marék búzadara a máj forgatásához
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 kk csili
1 kk kakukkfű
1/2 kk citrombors
1/2 kk durvára vágott tarka bors
2 csipet gyömbér
5 dkg vaj
só, bors
só, bors
Elkészítés
Püré: 1 almát négybe vágunk, a 2 krumplit és a céklát tisztítjuk és kis kockákra vágjuk a hagymát tisztítva félbe. Az alapanyagokat egy fazékba tesszük, vízzel felengedjük, sózzuk majd puhára főzzük. A mikor megpuhultak, a lé nagy részét leöntjük. Fűszerezzük 3 mentalevéllel, egy csipet gyömbérrel, 1/4 kk őrölt szegfűszeggel, sóval, borssal, hozzáadjuk a vajat, 1 citrom reszelt héját és alaposan összeturmixoljuk.
2 citrom levét egy kis lábasba facsarjuk, hozzáadunk cukrot és szirupot főzünk.
A két almát megmossuk, kitoljuk a közepét és vastag karikákra szeljük, az alsó karikára nincs szükségünk belefőzhetjük a pürébe. A karikákat 2-3 percig főzzük a szirupban, majd szedjük papírtörlőre.
A darát tegyük egy tányérra. A fűszereket ne sajnáljuk belőle. Bőven tegyük a durva borsokat, a szárított csilit, őrölt szegfűszeget, kakukkfüvet... A megtisztított májakat alaposan forgassuk meg a keverékben és pici olajon süssük ki. A máj nagyon hamar megsül! Szedjük törlőre a májakat is, majd sózzuk meg és állítsuk össze a tornyot. A tányér közepére kentem pürét és abba nyomtam az első almakarikát, így nem csúszkált (annyira). Az almára pici püré és 2 szelet máj, majd ismételjük. A tetejét pürével, mentával és citromhéjjal díszítettem.
Püré: 1 almát négybe vágunk, a 2 krumplit és a céklát tisztítjuk és kis kockákra vágjuk a hagymát tisztítva félbe. Az alapanyagokat egy fazékba tesszük, vízzel felengedjük, sózzuk majd puhára főzzük. A mikor megpuhultak, a lé nagy részét leöntjük. Fűszerezzük 3 mentalevéllel, egy csipet gyömbérrel, 1/4 kk őrölt szegfűszeggel, sóval, borssal, hozzáadjuk a vajat, 1 citrom reszelt héját és alaposan összeturmixoljuk.
2 citrom levét egy kis lábasba facsarjuk, hozzáadunk cukrot és szirupot főzünk.
A két almát megmossuk, kitoljuk a közepét és vastag karikákra szeljük, az alsó karikára nincs szükségünk belefőzhetjük a pürébe. A karikákat 2-3 percig főzzük a szirupban, majd szedjük papírtörlőre.
A darát tegyük egy tányérra. A fűszereket ne sajnáljuk belőle. Bőven tegyük a durva borsokat, a szárított csilit, őrölt szegfűszeget, kakukkfüvet... A megtisztított májakat alaposan forgassuk meg a keverékben és pici olajon süssük ki. A máj nagyon hamar megsül! Szedjük törlőre a májakat is, majd sózzuk meg és állítsuk össze a tornyot. A tányér közepére kentem pürét és abba nyomtam az első almakarikát, így nem csúszkált (annyira). Az almára pici püré és 2 szelet máj, majd ismételjük. A tetejét pürével, mentával és citromhéjjal díszítettem.
Nagyon ütős lett, jól kifundáltad! Ahogy megláttam a kis kép-ikonon a rózsaszín pettyeket már örülten kattintottam is : "Mi ez? Mi ez?" :)))
VálaszTörlésÓóóó, köszönöm szépen! Remélem nem okozott nagy csalódást, hogy nem édesség:)
VálaszTörlés