2012. november 1.

CSIRKEMÁJ ROPOGÓS, FŰSZERES BUNDÁBAN ALMÁS CÉKLAPÜRÉVEL


Van egy játéksorozat a Mile főzőiskola oldalán, melyben részt veszek. A játék neve HetedHét Íz A lényeg heten vagyunk, mint a gonoszok és minden hónapban el kell készítenünk egy ételt. Mind a heten egymástól függetlenül megadunk egy alapanyagot. Így adva lesz 7. A lényeg minimum 5 megadott alapanyag felhasználásával készíteni kell egy ételt  fix időpontra. 
Izgultam, hogy mikor kezdjük és vajon miből kell okoskodnom, aztán egyszer csak kialakult a lista.

-csirkemáj
-alma
-búzadara
-cékla
-csirkemell
-vöröshagyma
-citrom

Megvallom nem lelkesedtem igazán, mert egyik alapanyag sem volt a kedvencem, kivéve a citromot. Húztam az elkészítést, de közelgett a határidő, nem akartam lemaradni így gyorsan összedobtam valamit.
Az étel elég egyszerű és gyorsan elkészíthető, a pürének pedig annyira káprázatos színe lett, hogy így a tálalásába tettem egy kis csavart, desszertként tálaltam. Ami meglepett, hogy szerintem elég csajosra sikeredett és a férjem el volt tőle ájulva, azt mondta, hogy ízre és küllemre így tökéletes ahogy van:)
 Ez azért meglepő, mert elviselhetetlen az ember, mindig mindennel elégedetlen és neki sosem  elég jó semmi.


Hozzávalók

2 adag

20-25 dkg csirkemáj
3 alma
2 ek cukor
2 nagy burgonya
1/4 kisebb cékla
1/2 vöröshagyma
3 mentalevél
2 egész citrom leve + az egyik reszelt héja
1 marék búzadara a máj forgatásához
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 kk csili
1 kk kakukkfű
1/2 kk citrombors
1/2 kk durvára vágott tarka bors
2 csipet gyömbér
5 dkg vaj
só, bors


Elkészítés

Püré: 1 almát négybe vágunk, a 2 krumplit és a céklát tisztítjuk és kis kockákra vágjuk a hagymát tisztítva félbe. Az alapanyagokat egy fazékba tesszük, vízzel felengedjük, sózzuk majd puhára főzzük. A mikor megpuhultak, a lé nagy részét leöntjük. Fűszerezzük 3 mentalevéllel, egy csipet gyömbérrel, 1/4 kk őrölt szegfűszeggel, sóval, borssal, hozzáadjuk a vajat, 1 citrom reszelt héját és alaposan összeturmixoljuk.
2 citrom levét egy kis lábasba facsarjuk, hozzáadunk cukrot és szirupot főzünk.
A két almát megmossuk, kitoljuk a közepét és vastag karikákra szeljük, az alsó karikára nincs szükségünk belefőzhetjük a pürébe. A karikákat 2-3 percig főzzük a szirupban, majd szedjük papírtörlőre.
A darát tegyük egy tányérra. A fűszereket ne sajnáljuk belőle. Bőven tegyük a durva borsokat, a szárított csilit, őrölt szegfűszeget, kakukkfüvet... A megtisztított májakat alaposan forgassuk meg a keverékben és pici olajon süssük ki. A máj nagyon hamar megsül! Szedjük törlőre a májakat is, majd sózzuk meg és állítsuk össze a tornyot. A tányér közepére kentem pürét és abba nyomtam az első almakarikát, így nem csúszkált (annyira). Az almára pici püré és 2 szelet máj, majd ismételjük. A tetejét pürével, mentával és citromhéjjal díszítettem.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon ütős lett, jól kifundáltad! Ahogy megláttam a kis kép-ikonon a rózsaszín pettyeket már örülten kattintottam is : "Mi ez? Mi ez?" :)))

    VálaszTörlés
  2. Óóóó, köszönöm szépen! Remélem nem okozott nagy csalódást, hogy nem édesség:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...