2013. július 10.

PIHE PUHA MEGGYES PITE



Van nekem egy nagyon jó kis receptem a pihe puha almás pite. Nagyon szeretem a tésztáját, mert kelt tészta és tényleg nagyon könnyű és puha marad, nem az a fűrészporos, nehezen lenyelhető valami. 
Most meggyel töltöttem meg és így is szenzációsan finomra sikeredett. Annyira édes meggyet szedtem, hogy alig kellett cukrot adni a töltelékhez.
A képek azért ilyen kis szerencsétlenek, mert melegen szeleteltem fel, ami szinte lehetetlenség, mert folyik szerteszét az a rengeteg meggy a belsejéből, de nem győztük kivárni a megfelelő állagot. Egy kis darabot megmentettem, amit már csodálatosan lehetett szeletelni, de ezek a képek még a meleg, folyós pitéről készültek.



Hozzávalók

Tészta
40-45 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 tojás
1 citrom reszelt héja
25 dkg margarin
1 dl vizes tej
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor

Töltelék
1,5 kg magozott megy
őrölt szegfűszeg
pici fahéj
1 citrom leve
cukor
3-4 evőkanál búzadara

Teteje
1 dl víz
3 evőkanál cukor


Elkészítés

A  margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót és gyúrjunk rugalmas tésztát.
Tegyük félre és pihentessük fél órát.
A kimagozott meggyet tegyük egy fazékba, szórjuk rá a szegfűszeget, fahéjat, nyomjuk rá a citrom levét. Cukrot ízlésünknek megfelelően adagoljuk.
Egyet rottyantsunk a meggyen, majd keverjük el a darával. Ne főzzük!!!
A tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk közepes tepsi nagyságúra.
Halmozzuk rá a meggyet, egyengessük el, majd borítsuk be a másik lappal.
A vízből és cukorból készítsünk szirupot és ezzel kenjük meg a tészta tetejét. Villával szurkáljuk meg.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sül.
Miután kivettem a sütőből újra átkentem sziruppal. Leporcukroztam, de felesleges volt. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat