2014. március 13.

HÚSOS KARFIOLOS LASAGNE MEDVEHAGYMÁVAL

húsos karfiolos lasagne medvehagymával

Hihetetlen finom lett! Ötvöztem a hagyományos lasgne-t a sajtos karfiollal, és némi medvehagymával és a végeredmény mesés lett. Igaz van vele egy kis macera, de megéri.

Hozzávalók

1/2 cs lasagne tészta
40 dkg sertés-marha darált
1 közepes karfiol
1/2 l. sűrített paradicsom
2-3 szálzeller
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt sajt
3 e.k. parmezán
1,5 e.k. vaj
1,5 e.k. liszt
6-7 dl tej
3 babérlevél
1 ág friss rozmaring
1 k.k. bazsalikom
1 t.k. oregánó
1/2 k.k. kakukkfű
bors
kevéske cukor
1 k.k. füstölt paprika
kevés szerecsendió
8 dkg medvehagyma


Elkészítés

A tésztát most nem főztem elő, de aki akarja tegye meg.
A karfiolt szedjük rózsáira és sós vízben főzzük meg, de csak annyira, hogy lehessen még harapni, ne főzzük szét.
A hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és kevés olajon dinszteljük meg. A babérleveleket, cukrot és a bazsalikomot én ilyenkor beleteszem az olajba, had engedjék ki a zamatukat.
Amikor megdinsztelődött a hagyma vegyük nagy lángra a tüzet és adjuk hozzá a vegyes darált húst. Pirítsuk le, majd öntsük fel a paradicsomlével és kevés vízzel, fűszerezzük és hagyjuk addig főni, amíg jól besűrűsödik. Amikor elkészült akkor keverjük hozzá a felkockázott szárzellert, nem kell vele főzni, hogy ropogós maradjon.
A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet, kevergessük, majd apránként öntsük hozzá a langyos tejet. Keverjük csomómentesre és forraljuk ki. Sóval, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítsük. A végén adjuk hozzá a parmezánt és a reszelt sajt felét. A sajttal nem kell már főzni, elolvad a hőtől. Ha nagyon sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.
Egy tepsit vagy szögletes tálat kenjünk ki olívával vagy vajjal és tegyünk le egy sor tésztát. A tésztára simítsuk el a paradicsomos húsmártást. Szórjuk meg apróra vágott medvehagymával és fektessük rá a következő réteg tésztát.
A tésztát locsoljuk meg kevés besamellel, majd pakoljuk rá a lecsepegtetett karfiolt és kevés medvehagymát. Locsoljuk meg megint a sajtos besamellel és zárjuk le egy réteg tésztával. Megint kenjünk rá a maradék mártást, reszelt sajttal hintsük meg és 200 fokon süssük szép aranybarnára.
Amikor elkészült hagyjuk állni fél órát, hogy a tészta jól átpuhuljon és összeálljon az étel. Az első két képet frissen készítettem, az utolsót jó órával később. Látszik, hogy mennyivel jobb lett az állaga.
Én zöld tésztából készítettem, mert csak az volt itthon, de a sima is tökéletes hozzá.




  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...