Keftedes zöldborsópürével |
Ez is az egyik kedvenc görögös ételünk. Persze Görögország hatalmas és a különböző tájegységeknek megvan a saját változata. Formázásában és fűszerezésében egyaránt.
Fűszernövényeim hatalmas burjánzásba kezdtek, így bőven jutott a fasírtokba.
Most az általam kedvelt verziót hozom nektek, amit könnyed köretekkel körítettem, hiszen a húsi laktató, mert reszelt krumplival gazdagított.
Hozzávalók
25 dkg sertés darált
25 dkg marha darált
50 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet szikkadt kenyér
1 t.k. őrölt fahéj
1 t.k. őrölt bors
1 1.k. füstölt paprika
1 nagy csokor petrezselyem
10 db friss mentalevél
pár szál friss oregánó
1 szál friss rozmaring
1 t.k. szárított oregánó
2 t.k. só
keményítős liszt a forgatáshoz
kevés olaj a sütéshez
zöldborsópüré
40 dkg fagyasztott zöldborsó
1 dl víz
kevés só
2 szál petrezselyem
1 szál menta
4 e.k. tejföl
fetás paradicsom
3-4 érett paradicsom
10 dkg fetasajt
só
bors
szárított oregánó
friss petrezselyem
friss petrezselyem
extra szűz olíva
1 citrom leve
Elkészítés
A kenyeret áztassuk be.
A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.
A lereszelt burgonyát és az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, hogy megszabaduljunk a felesleges levektől.
A zöldeket és a hagymát aprítsuk nagyon apróra.
Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a húsokat, fűszereket és tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Hagyjuk állni 20 percet.
Formázzuk meg, aki szeretné, gombócokat is készíthet belőle.
A lisztet keverjük el 1 evőkanál keményítővel és forgassuk meg benne a húspogácsákat.
Forró olajban süssük rozsdabarnára. A külseje roppanós a belseje puha lesz.
Természetesen faszénen szerettem volna megsütni, de rám szakadt az ég, pedig úgy lenne az igazi.
A fagyasztott borsót öntsük fel kevés vízzel, sózzuk meg és főzzük puhára.
A végén tegyük hozzá a mentát és petrezselymet. Zárjuk el a tüzet, tegyünk a lábasba tejfölt és turmixoljuk össze.
A paradicsomot vágjuk apró kockákra, tegyük egy tálba. A fetát is apróra kockázzuk, tegyük a paradicsom tetejére. Borsozzuk meg, hintsük meg petrezselyemmel és szárított oregánóval, majd locsoljuk meg extra szűz olívával és citromlével.
Paradicsommártással is szokták fogyasztani, úgy is nagyon finom.
A kenyeret áztassuk be.
A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.
A lereszelt burgonyát és az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, hogy megszabaduljunk a felesleges levektől.
A zöldeket és a hagymát aprítsuk nagyon apróra.
Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a húsokat, fűszereket és tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Hagyjuk állni 20 percet.
Formázzuk meg, aki szeretné, gombócokat is készíthet belőle.
A lisztet keverjük el 1 evőkanál keményítővel és forgassuk meg benne a húspogácsákat.
Forró olajban süssük rozsdabarnára. A külseje roppanós a belseje puha lesz.
Természetesen faszénen szerettem volna megsütni, de rám szakadt az ég, pedig úgy lenne az igazi.
A fagyasztott borsót öntsük fel kevés vízzel, sózzuk meg és főzzük puhára.
A végén tegyük hozzá a mentát és petrezselymet. Zárjuk el a tüzet, tegyünk a lábasba tejfölt és turmixoljuk össze.
A paradicsomot vágjuk apró kockákra, tegyük egy tálba. A fetát is apróra kockázzuk, tegyük a paradicsom tetejére. Borsozzuk meg, hintsük meg petrezselyemmel és szárított oregánóval, majd locsoljuk meg extra szűz olívával és citromlével.
Paradicsommártással is szokták fogyasztani, úgy is nagyon finom.
Külön-külön is nagyon guszta mindhárom, hát még együtt milyen fincsi lehet! :) Nagyon tetszik a keftedes gazdag fűszerezése, tényleg jól passzol hozzá a püré és a saláta! :)
VálaszTörlésNagyon örülök Hankka, hogy tetszik neked :) Nagyon jól passzoltak az ízek, én degeszre ettem magam belőle.
TörlésDe jó, de jó! Annyira jól néz ki, szívesen falatoznék belőle! Salátából a legtöbbet:-)
VálaszTörlésSzerintem ízlene neked is Gerdi :) Az a jó benne, hogy teljesen hétköznapi alapanyagokból igazi különlegességet lehet varázsolni :)
TörlésDe jól hangzik! :-P Csak sertés daráltból is jól harmonizálna?
VálaszTörlésSzerintem csak sertésből is tökéletes, hiszen a rengeteg fűszer dominál benne. Csak az én fejlövésem ez a keverék :)
TörlésAkkor jó! Köszi! :)
TörlésSzívesen :)
TörlésRemek fűszerezés, remek köretek, nagyon finom lehet így egyben:) Az a kis zöldborsó halom már annyira tavaszt idéző:)
VálaszTörlésTényleg remekül mentek egymáshoz az ízek, köszi Trollanyu :)
Törlés