2014. március 2.

KEFTEDES ZÖLDBORSÓPÜRÉVEL ÉS FETÁS PARADICSOMMAL

Keftedes zöldborsópürével

Ez is az egyik kedvenc görögös ételünk. Persze Görögország hatalmas és a különböző tájegységeknek megvan a saját változata. Formázásában és fűszerezésében egyaránt. 
Fűszernövényeim hatalmas burjánzásba kezdtek, így bőven jutott a fasírtokba.
Most az általam kedvelt verziót hozom nektek, amit könnyed köretekkel körítettem, hiszen a húsi laktató, mert reszelt krumplival gazdagított.

Hozzávalók

25 dkg sertés darált
25 dkg marha darált
50 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet szikkadt kenyér
1 t.k. őrölt fahéj
1 t.k. őrölt bors
1 1.k. füstölt paprika
1 nagy csokor petrezselyem
10 db friss mentalevél
pár szál friss oregánó
1 szál friss rozmaring
1 t.k. szárított oregánó
2 t.k. só
keményítős liszt a forgatáshoz
kevés olaj a sütéshez

zöldborsópüré

40 dkg  fagyasztott zöldborsó
1 dl víz
kevés só
2 szál petrezselyem
1 szál menta
4 e.k. tejföl

fetás paradicsom

3-4 érett paradicsom
10 dkg fetasajt
bors
szárított oregánó
friss petrezselyem
extra szűz olíva
1 citrom leve


Elkészítés

A kenyeret áztassuk be.
A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.
A lereszelt burgonyát és az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, hogy megszabaduljunk a felesleges levektől.
A zöldeket és a hagymát aprítsuk nagyon apróra.
Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a húsokat, fűszereket és tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Hagyjuk állni 20 percet.
Formázzuk meg, aki szeretné, gombócokat is készíthet belőle.
A lisztet keverjük el 1 evőkanál keményítővel és forgassuk meg benne a húspogácsákat.
Forró olajban süssük rozsdabarnára. A külseje roppanós a belseje puha lesz.
Természetesen faszénen szerettem volna megsütni, de rám szakadt az ég, pedig úgy lenne az igazi.
A fagyasztott borsót öntsük fel kevés vízzel, sózzuk meg és főzzük puhára.
A végén tegyük hozzá a mentát és petrezselymet. Zárjuk el a tüzet, tegyünk a lábasba tejfölt és turmixoljuk össze.
A paradicsomot vágjuk apró kockákra, tegyük egy tálba. A fetát is apróra kockázzuk, tegyük a paradicsom tetejére. Borsozzuk meg, hintsük meg petrezselyemmel és szárított oregánóval, majd locsoljuk meg extra szűz olívával és citromlével.
Paradicsommártással is szokták fogyasztani, úgy is nagyon finom.






10 megjegyzés:

  1. Külön-külön is nagyon guszta mindhárom, hát még együtt milyen fincsi lehet! :) Nagyon tetszik a keftedes gazdag fűszerezése, tényleg jól passzol hozzá a püré és a saláta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Hankka, hogy tetszik neked :) Nagyon jól passzoltak az ízek, én degeszre ettem magam belőle.

      Törlés
  2. De jó, de jó! Annyira jól néz ki, szívesen falatoznék belőle! Salátából a legtöbbet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ízlene neked is Gerdi :) Az a jó benne, hogy teljesen hétköznapi alapanyagokból igazi különlegességet lehet varázsolni :)

      Törlés
  3. De jól hangzik! :-P Csak sertés daráltból is jól harmonizálna?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem csak sertésből is tökéletes, hiszen a rengeteg fűszer dominál benne. Csak az én fejlövésem ez a keverék :)

      Törlés
  4. Remek fűszerezés, remek köretek, nagyon finom lehet így egyben:) Az a kis zöldborsó halom már annyira tavaszt idéző:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg remekül mentek egymáshoz az ízek, köszi Trollanyu :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...