2014. március 2.

KEFTEDES ZÖLDBORSÓPÜRÉVEL ÉS FETÁS PARADICSOMMAL

Keftedes zöldborsópürével

Ez is az egyik kedvenc görögös ételünk. Persze Görögország hatalmas és a különböző tájegységeknek megvan a saját változata. Formázásában és fűszerezésében egyaránt. 
Fűszernövényeim hatalmas burjánzásba kezdtek, így bőven jutott a fasírtokba.
Most az általam kedvelt verziót hozom nektek, amit könnyed köretekkel körítettem, hiszen a húsi laktató, mert reszelt krumplival gazdagított.

Hozzávalók

25 dkg sertés darált
25 dkg marha darált
50 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet szikkadt kenyér
1 t.k. őrölt fahéj
1 t.k. őrölt bors
1 1.k. füstölt paprika
1 nagy csokor petrezselyem
10 db friss mentalevél
pár szál friss oregánó
1 szál friss rozmaring
1 t.k. szárított oregánó
2 t.k. só
keményítős liszt a forgatáshoz
kevés olaj a sütéshez

zöldborsópüré

40 dkg  fagyasztott zöldborsó
1 dl víz
kevés só
2 szál petrezselyem
1 szál menta
4 e.k. tejföl

fetás paradicsom

3-4 érett paradicsom
10 dkg fetasajt
bors
szárított oregánó
friss petrezselyem
extra szűz olíva
1 citrom leve


Elkészítés

A kenyeret áztassuk be.
A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.
A lereszelt burgonyát és az áztatott kenyeret nyomkodjuk ki, hogy megszabaduljunk a felesleges levektől.
A zöldeket és a hagymát aprítsuk nagyon apróra.
Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a húsokat, fűszereket és tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Hagyjuk állni 20 percet.
Formázzuk meg, aki szeretné, gombócokat is készíthet belőle.
A lisztet keverjük el 1 evőkanál keményítővel és forgassuk meg benne a húspogácsákat.
Forró olajban süssük rozsdabarnára. A külseje roppanós a belseje puha lesz.
Természetesen faszénen szerettem volna megsütni, de rám szakadt az ég, pedig úgy lenne az igazi.
A fagyasztott borsót öntsük fel kevés vízzel, sózzuk meg és főzzük puhára.
A végén tegyük hozzá a mentát és petrezselymet. Zárjuk el a tüzet, tegyünk a lábasba tejfölt és turmixoljuk össze.
A paradicsomot vágjuk apró kockákra, tegyük egy tálba. A fetát is apróra kockázzuk, tegyük a paradicsom tetejére. Borsozzuk meg, hintsük meg petrezselyemmel és szárított oregánóval, majd locsoljuk meg extra szűz olívával és citromlével.
Paradicsommártással is szokták fogyasztani, úgy is nagyon finom.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...