citromkrémes piték kókuszhabbal |
Nekem a citromos pite az egyik kedvenc süteményem. Van már fenn a blogon egy hagyományos, itt.de most mini piték készültek, Meyer citrommal és a tetején lévő habot kevés kókusszal ízesítettem. Egyszerűen tökéletes, szerintem ember nem kívánhat finomabbat, hogy megédesítse a téli szürke napokat. Az enyhe kis kókuszíz tökéletesen harmonizál a Meyer citrom fanyarságával.
Hozzávalók
5 db minihez vagy 1 nagyhoz
tészta
30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
3 evőkanál fehérbor vagy víz
1 csipet só
citromkrém
4 tojás
3 nagy Meyer citrom leve és héja
1,5 dl tejszín
10-15 dkg cukor
5 cl Limoncello
1 csapot evőkanál keményítő
hab
4 tojásfehérje
3 evőkanál cukor
2 evőkanál kókuszreszelék
2 csepp kókuszaroma
1 t.k. ecet
1 csapott evőkanál keményítő
Elkészítés
A formák 12 centisek.
Először is a tésztát kell elkészíteni, mert nem árt neki egy kis pihentetés, akár előző nap is meggyúrhatjuk és a hűtőbe téve tökéletes lesz másnap is. Az omlós tésztánál fontos, hogy az alapanyagok hidegek legyenek és túlgyúrni sem szabad, nagyon gyorsan kell dolgozni vele.
A lisztet tegyük egy tálba és adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat.
Morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a bort, a cukrot és a reszelt citromhéjat.
Amint összeállt a tészta, csomagoljuk fóliába és tegyük el a hűtőbe, legalább fél órára.
A krémhez a tojásokat üssük fel egy tálba. Adjuk hozzá a lereszelt citromhéjakat, cukrot, tejszínt és a kifacsart citromlevet, majd szitálunk bele egy kis keményítőt és keverjük simára, végül a Limoncello likőrrel koronázzuk meg.
Óvatosan a Meyer citrommal, mert hihetetlen mennyiségű mag leledzik benne!
A hideg tésztát vágjuk 5 egyenlő részre, gombócóljuk.
Egyenként nyújtsuk a formától nagyobb körökre és béleljük ki vele a formákat. Egyenletesen nyomogassuk el benne, a peremén is.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük vakon a tésztát addig, amíg a pereme kis színt kap.
Az elősütött tésztára kanalazzuk a citromkrémet, majd tegyük vissza a sütőbe.
A krém nagyon folyik, de szépen besűrűsödik majd. Tegyük egy tepsire és úgy süssük, mert, a telepakolt pitékből könnyen kilöttyenhet a krém miközben a sütőbe helyezzük, Nekem is sikerült kilöttyenteni, ami meg is karamellízálódott a pite szélén. Esztétikailag nem a legszebb, viszont finom az íze.
Érdemes 170 fokra visszavenni a hőmérsékletet, mert hamar megbarnulhat a teteje, vagy 10 perc után takarjuk le sütőpapírral.
20 perc alatt szépen megszilárdul.
Közben készítsük el a habot.
Verjük félkemény habbá a fehérjéket, adjuk hozzá a pici ecetet, cukrot, majd verjük keményre. Legvégül egy lapáttal keverjük hozzá a kókuszreszeléket és 1.2 csepp kókuszaromát.
Nem mertem kókuszlikőrt használni az ízesítéshez, nehogy folyós legyen a hab. Az aromával óvatosan bánjunk, mert csak enyhe kókuszos ízre van szükségünk.
A megsült pitéket vegyük ki a sütőből és díszítsük a habbal.
A hőmérsékletet vegyük 200 fokra és tegyük vissza a pitéket. 1 perc múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 80 fokra és hagyjuk fél órát még a sütőben a sütiket, az ajtót néha nyitogassuk, hogy a gőz távozzon.
Langyosan és hidegen is isteni.
citromos pite |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése