2016. január 18.

NARANCSOS KÓKUSZOS KÖLESSÜTI /TEJ, LISZT ÉS TOJÁSMENTES/

narancsos kókuszos kölessüti

Kísérletező hangulatom támadt és egy csomag hántolt bio köles volt az áldozatom. Tejjel, vajjal és tojással könnyű finomságot varázsolni belőle, de én most azt vettem a fejembe, hogy ezeket kihagyom és, ha a fejem tetejére kell állnom, akkor is finomat készítek. Tisztelettel jelentem, hogy sikerült és a rengeteg próbakóstolóm is életben maradt. Szavazatok aránya 6:1, azaz hatan szerették, természetesen a lányom volt az 1 negatív, de tőle ez a természetes reakció.
Keleties ízvilágot álmodtam meg neki, ami meg is valósult, aztán még sütni is akartam, de nagyon hamar kiderült, hogy teljesen felesleges lépés lenne, így sütni sem kell.

tej, liszt és tojásmentes kölessüti

Hozzávalók

1 bögre köles
1/2 bögre kókuszreszelék
3 bögre víz
1 hatalmas narancs
1 csipet só
4 -5 evőkanál méz
2 evőkanál extra szűz olíva
1 t.k. őrölt kardamom
1 csillagánizs
1 t.k. vaníliakivonat
3 dkg étcsokoládé
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés

A kölest mérjük ki, mossuk át, majd öntsük egy kis fazékba. A kókuszt szintén mérjük ki és tegyük a fazékba. Adjuk hozzá a vizet, kissé sózzuk meg és kezdjük el főzni. Amikor felforrt, vegyük kicsire a lángot.
Adjuk hozzá 1 narancs reszelt héját, majd facsarjuk bele a levét is. Dobjuk bele a csillagánizst és az őrölt kardamomot. Főzzük 15 percet, keverjük el benne a mézet és a vaníliát majd zárjuk el a lángot és lefedve hagyjuk, hogy minden nedvességet felszívjon és puhuljon, időnként kevergessük meg és dolgozzunk el benne 2 evőkanál extra szűz olívát, hogy krémesebb és finomabb legyen. Kóstoljuk meg, hogy megfelelő-e az ízesítése, ha kell még édesítsük.
A szobahőmérsékletre hűlt masszát nyomkodjuk nekünk tetsző  kis formákba, vagy fóliával béleljünk ki egy koporsóformát és abba borítsuk az egészet.
Tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen, 1-2 óra elég neki.
A megdermedt sütiket borítsuk tálcára.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, a csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
A csokit csorgassuk a sütikre egy kanállal, majd szórjuk meg a szezámmaggal.

Tipp Természetesen lehet a köleshez keverni aszalványokat és magvakat is.
A mézet pedig lehet édesítővel helyettesíteni. Víz helyett kókusztejben is megfőzhető a köles, úgy ízesebb lesz a végeredmény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...