| narancsos kókuszos kölessüti |
Kísérletező hangulatom támadt és egy csomag hántolt bio köles volt az áldozatom. Tejjel, vajjal és tojással könnyű finomságot varázsolni belőle, de én most azt vettem a fejembe, hogy ezeket kihagyom és, ha a fejem tetejére kell állnom, akkor is finomat készítek. Tisztelettel jelentem, hogy sikerült és a rengeteg próbakóstolóm is életben maradt. Szavazatok aránya 6:1, azaz hatan szerették, természetesen a lányom volt az 1 negatív, de tőle ez a természetes reakció.
Keleties ízvilágot álmodtam meg neki, ami meg is valósult, aztán még sütni is akartam, de nagyon hamar kiderült, hogy teljesen felesleges lépés lenne, így sütni sem kell.
| tej, liszt és tojásmentes kölessüti |
Hozzávalók
1 bögre köles
1/2 bögre kókuszreszelék
3 bögre víz
1 hatalmas narancs
1 csipet só
4 -5 evőkanál méz
2 evőkanál extra szűz olíva
1 t.k. őrölt kardamom
1 csillagánizs
1 t.k. vaníliakivonat
3 dkg étcsokoládé
1 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A kölest mérjük ki, mossuk át, majd öntsük egy kis fazékba. A kókuszt szintén mérjük ki és tegyük a fazékba. Adjuk hozzá a vizet, kissé sózzuk meg és kezdjük el főzni. Amikor felforrt, vegyük kicsire a lángot.
Adjuk hozzá 1 narancs reszelt héját, majd facsarjuk bele a levét is. Dobjuk bele a csillagánizst és az őrölt kardamomot. Főzzük 15 percet, keverjük el benne a mézet és a vaníliát majd zárjuk el a lángot és lefedve hagyjuk, hogy minden nedvességet felszívjon és puhuljon, időnként kevergessük meg és dolgozzunk el benne 2 evőkanál extra szűz olívát, hogy krémesebb és finomabb legyen. Kóstoljuk meg, hogy megfelelő-e az ízesítése, ha kell még édesítsük.
A szobahőmérsékletre hűlt masszát nyomkodjuk nekünk tetsző kis formákba, vagy fóliával béleljünk ki egy koporsóformát és abba borítsuk az egészet.
Tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen, 1-2 óra elég neki.
A megdermedt sütiket borítsuk tálcára.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, a csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
A csokit csorgassuk a sütikre egy kanállal, majd szórjuk meg a szezámmaggal.
Tipp Természetesen lehet a köleshez keverni aszalványokat és magvakat is.
A mézet pedig lehet édesítővel helyettesíteni. Víz helyett kókusztejben is megfőzhető a köles, úgy ízesebb lesz a végeredmény.
A szobahőmérsékletre hűlt masszát nyomkodjuk nekünk tetsző kis formákba, vagy fóliával béleljünk ki egy koporsóformát és abba borítsuk az egészet.
Tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen, 1-2 óra elég neki.
A megdermedt sütiket borítsuk tálcára.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, a csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
A csokit csorgassuk a sütikre egy kanállal, majd szórjuk meg a szezámmaggal.
Tipp Természetesen lehet a köleshez keverni aszalványokat és magvakat is.
A mézet pedig lehet édesítővel helyettesíteni. Víz helyett kókusztejben is megfőzhető a köles, úgy ízesebb lesz a végeredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése