2016. január 29.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA PARADICSOMOSAN

paradicsomos töltött káposzta


A leányzó kérésére készült. Bevallom én jobban szeretem a sütőben sült változatot, de azért ez sem törte fel a szám szélét. Semmi extra nincs benne, a hagyományos módon elkészített töltött káposzta levét fél liter sűrített paradicsommal felöntjük és így forraljuk.

Hozzávalók

1 fej savanyított káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
70 dkg füstölt oldalas v. csülök
1 szál füstölt kolbász
60 dkg darált hús
15 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5-6 babérlevél

bors
kömény
majoránna
5-6 babérlevél
pirospaprika
1.k.k. szárított kapor
szárított chili v. erős Pista
0,5 l. sűrített paradicsom
2 t.k. cukor


Elkészítés

A káposztát és a leveleket áztassuk ki hideg vízben.
A  fejet szedjük leveleire és vágjuk ki a középső vastag részét, a nagyobbakat felezzük.
A rizst félig főzzük meg sós vízben.
Egy fej vöröshagymát tisztítsunk meg és aprítsuk fel, majd  1 kanál olajon dinszteljük meg.
A húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá az előfőzött rizst, a megdinsztelt hagymát. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majoránnával, 3 gerezd fokhagymával és köménnyel. Érdemes adni hozzá 1 csipet szárított kaprot és egy kevés csípőset is. Alaposan dolgozzuk össze, majd töltsük meg vele az előkészített leveleket.
A kolbászt karikázzuk fel, 1-2 kanál olajjal tegyük egy nagy lábasba és süssük zsírjára. Aki gondolja adjon hozzá füstölt szalonnát , de én mostanában elhagyom belőle, mert úgy egy kicsit zsíros lesz és a kolbász nagyon finom alapízt biztosít.
Dobjuk rá a felaprított hagymát, dinszteljük, majd a kiáztatott káposzta felét is keverjük hozzá.
Fűszerezzük, fektessük rá az oldalast és szép sorban fektessük rá a töltelékeket.
Fedjük le a maradék káposztával, a tetejét is gazdagon fűszerezzük és öntsük fel vízzel és a passzírozott paradicsommal. 1-2 csipet kapor is jöhet, de csak óvatosan, ne legen intenzív. Sózzuk meg és adjunk hozzá pici cukrot, hogy ne legyen annyira savas.
Forraljuk fel, majd vegyük kicsire a lángot és 1-1,5 órát hagyjuk rotyogni.
Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...