2013. november 3.

HÁZI VARGÁNYÁS GNOCCHI MEDVEHAGYMÁS PESTOVAL ÉS DIÓVAL



Elkészítettem életem legrondább, de legfinomabb gnocchi-át ! Egyszerűen annyira tökéletes lett, hogy még én is megdöbbentem. Mondjuk nálam a vargányával nem lehet mellényúlni, de ez akkor is isteni. Hát, a kinézete nem a legszebb, mert a vargánya megszínezte a tésztát és nincs is rajta vastag szósz, ami betakarná. Ez ilyen és kész. A ronda de nagyon finom kategória. Szerintem ez lett az egyik remekművem az ízeit illetően.

Hozzávalók

60 dkg burgonya
20-25 dkg liszt
1 marék szárított vargánya
1 evőkanál parmezán
1/2 dl forró víz
2 k.k. só
1/2 t.k. szódabikarbóna
1 k.k. fehér bors

3 evőkanál extra szűz olíva
2 evőkanál medvehagyma pesto
2 dkg feta
1/2 marék pirított dió
2 evőkanál parmezán


Elkészítés

A burgonyát főzzük meg sós vízben. Tisztítsuk meg, majd egy villával alaposan törjük össze.
A vargányát áztassuk be kevés forró vízbe, majd 10 perc elteltével tegyük aprítógépbe kevés lével együtt és krémesítsük.
Nem tettem hozzá tojást és nagyon jó lett a tészta. Szódabikarbónát azért adtam hozzá, hogy lazítsa, de gondolom, hogy  akár el is hagyható.
Az összetört krumplihoz adjuk hozzá a vargányakrémet, sót, borsot és a liszt háromnegyedét. Az összedolgozás közben derül ki, hogy mennyi lisztet fog felvenni. Fontos, hogy még melegen gyúrjuk össze. Kevés reszelt parmezánnal ízesítettem még a masszát. Puha, jól formázható, de nem széteső tésztát kell, hogy kapjunk.
Gyúrás után pihentessük fél órát, addigra kicsit szilárdabb lesz.
Pihentetés után lapítsuk el és vágjuk 1 centis csíkokra, majd 1 centis kockákra. Folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon össze.
Lobogó, sós vízben 3 perc alatt főzzük készre.
Egy serpenyőbe melegítsünk fel  az olívát, szedjük rá a megfőtt nudlikat, picit pirítsuk meg. Szórjuk rá a megpirított és ledarált diót, kanalazzuk rá a pestot, az összemorzsolt fetát (nagyon kevés kell belőle) és 1-2 kanál főzővizet.
Vegyük le a tűzről, bőséggel reszeljünk rá parmezánt, szórjuk meg felaprított petrezselyemmel. Azonnal fogyasszuk.
Nekem volt még itthon medvehagyma pestoban érlelt fetám, ezzel a szósszal és sajttal készült, de elkészíthető bármilyen pestoval.
Szárított parmezánom volt csak, de így is mennyei volt.
Fázisfotókkal itt megnézhető az elkészítés





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat