2013. november 18.

SÁRGABARACKOS KÓKUSZOS CSIGÁK CITROMOS CUKORMÁZZAL

Sárgabarackos kókuszos csiga citromos cukormázzal

Kedvenc bejglitésztámból készült ez a finomságos csigabiga.
Szerettem volna egy kicsit izgalmasabbá tenni  az ízesítését. Szerintem nagyon jól sikerült. A sárgabarack íze dominál enyhén kókuszos háttérrel. A citromos cukormáz édes és savanyú egyszerre, ami még dob egyet rajta.
Csak az egyik felére került a mázból, mert nem tudtam milyen lesz a fogadtatás. Melyik volt sikeresebb? Nem tudom, mert pont egyformán fogytak.
44 db. csigám lett a megadott mennyiségből.

Hozzávalók

Tészta
50 dkg liszt
3 tojássárgája
1,5 dl tej
0,5 dl rum
25 dkg margarin
2,5  dkg élesztő
2 evőkanál cukor
1 csipet só

Töltelék
40 dkg aszalt sárgabarack
4 evőkanál baracklekvár
6 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál cukor
1/2 tubus sűrített tej
1 öntet fehér rum
3 dl. víz

Máz
1 citrom leve
k.b.10-15 dkg porcukor(+,-)


Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos enyhén cukrozott tejben.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel.
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. Majd lefóliázzuk és egy napra hűtőbe küldjük.
A sárgabarackokat negyedeljük.
A kókuszreszeléket egy kisebb lábasba szórjuk és felöntjük 2 dl. vízzel és hagyjuk fél órát ázni.
Az idő letelte után hozzáadjuk a felaprított sárgabarackot. A vizet pótoljuk, ha sokat felszívott a kókusz, mert a baracknak is szüksége van folyadékra.
Ízesítsük cukorral, sűrített tejjel és lassú lángon főzzük 10-15 percet. Ekkor egy öntet rummal bolondítsuk meg.
A főzetet turmixoljuk össze pár kanál baracklekvárral. A főzőlevet óvatosan adagoljuk hozzá, mert egy sűrű, kenhető masszát kell kapnunk, ami nem folyik ki a csigákból. Ha nem érezzük elég krémesnek, akkor kevés lekvár és sűrített tej hozzáadásával ezt tudjuk javítani. Nekem a leírt mennyiség elég volt. Egy-két csepp citrom jót tesz még az ízének. Az édességét is mindenki saját magának állítsa be, elbír még cukrot.
Az elkészült masszát hűtőben hűtsük le, ekkor még sűrűsödni fog.
A megkelt tésztát vegyük 2-vagy 3 részre. Nyújtsuk 3 mm vastag téglalapokká és kenjük meg a masszával, majd szorosan tekerjük fel.
Kenjük le tojással  (én most csak tejjel tettem)és 2 centis darabokra szeleteljük fel egy recés késsel.
Pakoljuk egy sütőpapírral letakart tepsire pár centi távolságra egymástól és 170 fokon süssük aranysárgára.
Egy citrom levét facsarjuk ki és átszitált porcukorral keverjük fényes mázzá. A cukrot folyamatosan adagoljuk hozzá. Akkor jó, ha teljesen sima, fényes és lassan cseppen.
A kihűlt csigabigákra tegyünk 1-1 kanállal.
Apróra kockázott sárgabarackkal szórjuk meg a még ragadós mázat.

Tipp: A liszt mennyisége sok mindentől függ. Minden alakalommal változó, ha túlságosan ragacsos és puha a tészta, akkor adjunk még hozzá lisztet vagy. a folyadékból kevesebbet adagoljunk és menet közben pótoljuk ha kell.


Sárgabarackos kókuszos csiga citromos cukormázzal


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat