szilvaborban áztatott aszalt szilvával és marcipánnal töltött bejgli |
Valami isteni finomat sütöttem !!!
Mákos, diós, gesztenyés, marcipános bejglik nagyon finomak, de már olyan megszokottak. Kísérletezgetni pedig szeretek és a sütemények terén is egyre bátrabban újítgatok.
Azt eldöntöttem, hogy aszalt szilvát áztatok szilvaborban és marcipánnal egyesítem egy bejgliben, de elakadtam a kivitelezésnél. Nem tudtam eldönteni, hogy a szilvát összegyúrjam a marcipánnal, esetleg krémesítsem a marcipánt, rétegezzem őket.....Így tanácsokat kértem a Facebook-on. Marka és Dina egyből a segítségemre siettek. Megosztották velem szuper tapasztalataikat. Megnéztem Dina szaloncukorkát és Marka bejglijét, aztán megszületett az én agyamban is a terv. Nagyon szépen köszönöm az ötleteket lányok.
Kétféle készült. Az ízesítés ugyanaz, csak a kivitelezés különböző. Első kóstolásra azt hittem, hogy tudom melyik a befutó, de most úgy érzem döntetlen az állás.
Nagyon bátran ajánlom kipróbálásra, mert elképesztő, hogy mennyire finom, lehetetlenség abbahagyni az evését.
Miután elkészült, elmentem a boltba újabb adag marcipánt és szilvát venni :)
Ez ilyen ellapulós bejgli, mert lágy a tészta és a töltelék is. Tudom, hogy nem annyira szép a kinézete, de mi így szeretjük. Aki ragaszkodik a tökéletes kinézethez, készítsen keményebb tölteléket egy kis darált keksz hozzáadásával.
Ez ilyen ellapulós bejgli, mert lágy a tészta és a töltelék is. Tudom, hogy nem annyira szép a kinézete, de mi így szeretjük. Aki ragaszkodik a tökéletes kinézethez, készítsen keményebb tölteléket egy kis darált keksz hozzáadásával.
A recept hozzávalói
Tészta (4 rúd)
50 dkg liszt + 5dkg
3 tojássárgája
25 dkg Ráma margarin
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
0,5 dl. rum (nálam most whisky)
2 evőkanál cukor
1 tojás a lekenéshez.
Töltelék (2 rúd)
25 dkg aszalt szilva
30 dkg marcipán
1,5-2 dl. szilvabor
1,5 evőkanál nádcukor
1 t.k. fahéj
2 evőkanál hígabb szilvalekvár
Azért írtam 4 adag tésztát és 2 adag tölteléket, mert csak 2 rúd készült ebből a finomságból, a másik 2 bejgli gesztenyés tölteléket kapott Itt a recept hozzá. Érdemes négyet készíteni egyből, mert nagyon finom, mivel először készítettem nem mertem 4-el indítani - hiba volt :). Akkor duplázni kell a mennyiségeket.
A sütemény elkészítése
Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, rászórunk kevés cukrot.
2 evőkanál cukrot feloldunk alkoholban, nálam ez most Ballantines volt.
A margarint morzsoljuk el a liszttel.
Adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, 1 csipet sót, a feloldott cukros keveréket és alaposan dolgozzuk ki a tésztát.
Nekem általában 55 dkg liszt szükséges ehhez a tésztához + a szóráshoz. Most 50 dkg liszttel csodás tésztát készítettem. Érdemes odafigyelni erre.
A kidolgozott tésztát fóliázzuk le és tegyük 24 órára a hűtőbe. Tízen... éve így csinálom.
Az aszalt szilvát vágjuk durvára és áztassuk be a szilvaborba. Én Kontyos szilvabort használtam, nagyon szeretem.
Legalább egy órát hagyjuk ázni, ha felszívta a bort, akkor pótoljuk, a szilvákat pedig forgassuk meg a borban, hogy mindenhol érintkezzenek egymással..
A jól beáztatott szilvákat a borral együtt tegyük késes aprítógépbe.
Adjunk hozzá, 2 evőkanál lekvárt, 1 teáskanálnyi fahéjat, kevés nádcukrot, és k.b. 8 dkg felaprított marcipánt. Dolgozzuk össze a gép segítségével sűrű, kenhető masszává. Érdemes megkóstolni, mert a szétzúzott szilva elég savanykás lesz, ha úgy érezzük lehet édesíteni még, de az enyhén savanykás jelleget hagyjuk meg, mert az édes marcipánnal remek egységet fog alkotni a végén.
Közben rájöttem, hogy kevés étcsokoládé mehet a töltelékbe.
A megkelt tésztát osszuk négy cipóra. Bejgli készítés fázisfotókkal ITT található.
1. variáció. A marcipánt nyújtsuk vékony lappá 2 folpack között és terítsük a kinyújtott tésztára. A marcipán minden oldala legyen 1 centivel kisebb, mint a kinyújtott tésztalap, nekem 17 dkg marcipán kellett 1 laphoz.
A marcipánra simítsuk rá a szilvás töltelék felét és szorosan tekerjük fel.
2. variáció. A kinyújtott tésztára simítsuk el a szilvás masszát, majd tépkedjünk borsónyi falatokat a marcipánból és ezekkel szórjuk tele, majd tekerjük fel.
Az első variációnál a marcipán és a bor íze dominál, a másodiknál a boros szilva és a háttérben a mennyei marcipán érezhető.
Annyit jegyeznék még meg eme hosszúra nyúlt bejegyzés végén, hogy a hűtőben kelesztett tésztát, kivétel után azonnal kezdjük el megdolgozni, mert ha sokáig hagyjuk szobahőmérsékleten, akkor gyorsan kelni kezd és szétrepednek majd a bejglik.
170 fokon légkeveréssel süssük, addig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Egyszer kenjük le felvert tojással a feltekerés után, majd még egyszer a sütőbe tétel előtt.
A második lekenés után érdemes villával megszurkálni, hogy a gőz tudjon távozni.
Tipp: A tésztát 6 részre osztjuk, akkor helyes kis bejgliket kapunk, amik ötletesen becsomagolva, remek gasztroajándékok lehetnek.
Tipp: A tésztát 6 részre osztjuk, akkor helyes kis bejgliket kapunk, amik ötletesen becsomagolva, remek gasztroajándékok lehetnek.
aszalt szilvás marcipános bejgli |
Ez aztán az igazi különlegesség! Már a napokban nekem is nagyon bejgli kóstolási kényszerem volt, de még uralkodom magamon. Nem tudom meddig bírom, ebből biztos megtudnék enni most legalább 1-2 szeletkét!
VálaszTörlésKépzeld Éva én egyből négy szelettel indítottam :)
TörlésNahát! szilvaborról még nem is hallottam! Nem fogtok ti ettől a bejglitől berúgni? :)
VálaszTörléslehet, hogy egy kicsit berúgunk, de legalább vidámabbak leszünk :)
TörlésHúha, ez isteni lehet! :)
VálaszTörlésAz :)
TörlésEbben aztán minden finomság bele van töltve, mennyei lehet:) Hasonlót már készítettem, de ebben még alkohol is van, az ünnepi asztalra való:) Szép hétvégét:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu, nektek is hasonló szépet :)
VálaszTörlésSzemeztem már vele a fb-on is... juj, de megenném!!! Ide vele! :P
VálaszTörlésÖrülök, ha neked is tetszik Gabriella :)
TörlésJanka, ez a bejgli gyönyörűséges lett, mennyei lehet! :) Ráadásul nagyon szeretem a marcipánt és a szilvalekvárt is, úgyhogy nálam tuti befutó! :) A szilvaborral újat mondtál, nagyon fincsi lehet a benne áztatott aszalt szilva a töltelékben! :) Egyszóval szuper, viszem! :)
VálaszTörlésNagyon örülök Hankka, hogy tetszik :) Szerintem ez a töltelék valami isteni :) A szilvabort érdemes beszerezni hozzá, mert nagyon sokat dob rajta :)
Törlés