2013. december 8.

BEJGLITORTA (diós mákos nyírfacukorral)


Annyian panaszkodnak, hogy nem tudnak bejglit sütni, mert szétreped, ezért hoztam a megoldást. Annyi helyen láttam már, hogy kénytelen voltam elkészíteni én is. A véleményem róla, hogy könnyen elkészíthető, nem kell rettegni attól, hogy kifolyik a töltelék. Mindenki kedvére díszítheti és variálhatja a tölteléket, és egy ekkora torta bőséggel elegendő egy családnak. Tehát, aki fél a bejgli sütésétől, az nyugodtan nyűgözze le egy ilyen tortával a szeretteit. A változatosság amúgy is gyönyörködtet.
Természetesen nem is én lennék, ha valamit nem felejtenék el. Ugyanis a mák és a dió közé jött volna 1 marcipán réteg is, de amikor lekentem a tetejét  és nézegettem, hogy miért maradt ki tésztám, akkor vettem észre, így az megmaradt. Tehát egy ekkora formához elég a tészta plusz 1 laphoz.
Én lisztkeverékből és nyírfacukorral készítettem, de nyugodtam mehet sima lisztből és rendes cukorral.

Hozzávalók
18 x 18 centis formához

40 dkg lisztkeverék (10 dkg fehér, 15 dkg BL 80 kenyérliszt, 15 dkg  RL 90 világos rozsliszt)
8 dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1,5-2 dl tej
1 csipet só

20 dkg darált dió
4-5 e.k.darált nyírfacukor
1 k.k.vaníliakivonat
3 e.k. baracklekvár
1 narancs reszelt héja
1 e.k sötét. rum
1/2 dl tej

20 dkg darált mák
4 e.k. darált nyírfacukor ( ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja 
2 e.k. meggylekvár v. szilva
1 k.k. őrölt fahéj
1/2 dl tej vagy meggylé
+ 1 tojássárgája a lekenéshez

Elkészítés


Tészta
Az élesztőt futtassuk fel a a langyos tejben, kevés cukor segítségével.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba.
A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, hogy olvadjon fel.
A felfuttatott élesztőt öntsük a liszthez, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, sót és a langyosra hűlt vajas cukrot.
Alaposan dagasszuk ki a tésztát.
Egy könnyen formázható rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. A liszt minősége miatt változó a felvett folyadék mennyisége, ha keménynek érezzük, nyugodtan pótoljunk  hozzá tejet.
Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.

Töltelék

A diót és mákot daráljuk le.
Tegyük egy-egy tálba őket.
A felsorolt alapanyagokkal ízesítsük, keverjük össze.
Forraljunk fel tejet, és ezzel forrázzuk le a diót. Apránként adjuk a dióhoz a tejet, mert sűrű kenhető masszára lesz szükségünk, ha folyós, az nem jó.
A mákkal ugyanezt a műveletet hajtsuk végre. Amennyiben van meggylevünk otthon, azzal lazítsuk a mákot, ez esetben apróra vágott meggydarabokkal is dúsíthatjuk, ha nincs természetesen a tej is tökéletes hozzá.
Tegyük pár percre hidegre a töltelékeket, hogy lehűlve tudjuk betölteni  velük a tortánkat.

Összeállítás

Amikor megkelt a tészta osszuk 3 részre, ebből 2 kisebb és egyforma 1 pedig a kicsik duplája.
A nagyobb tésztalabdát nyújtsuk ki  legalább 25 x 25 centis négyzetté és béleljük ki vele a 18 x 18 centis formát úgy, hogy kissé túllógjon a tészta a peremeken.
Simítsuk bele a mákot, egyengessük simára a tetejét.
Az egyik kisebb labdát nyújtsuk pont a tepsink méretére és fektessük a mákra.
Most a diótölteléket simítsuk el.
A következő kisebb tésztagombócot szintén tepsi méretűre nyújtjuk és befedjük vele a diót.
A túllógó tésztát egy éles késsel levágjuk.
A két tésztát egy kanál vagy fakanál végével ügyesen összenyomkodjuk, hogy ne tudjon szétnyílni.
A lehulló tésztaszéleket nyújtsuk ki és kedvünkre való formákat szúrjunk ki belőle és ezekkel díszítsük meg a torta tetejét.
Felvert tojással kenjük le és egy villával szurkáljuk meg, hogy a felesleges gőz távozhasson.

Sütés

175 fokos légkeveréses sütőben k.b. 50 perc. Tűpróbával érdemes ellenőrizni.
Az első 10 perc után takarjuk le sütőpapírral a torta tetejét,   majd az utolsó 10 percben vegyük le a papírt, hogy szép színe legyen.

Miután kihűlt szép vékonyan szeletelhető.

sütés előtt

mákos diós belglitorta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...