2013. december 22.

GESZTENYÉS BEJGLIKOSZORÚ

Beindult nálam a bejgli gyártása, de nekem bajok vannak a monotóniatűrő képességemmel, ezért a rudak mellé készítettem pár koszorút is. Tudjátok, a változatosság gyönyörködtet :) 
Nem munkásabb, mint a sima bejgli, viszont látványosabb.

Hozzávalók 
2 koszorúhoz
tészta

40 dkg liszt
1 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 cl rum
3 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
2, 5 dl tej

töltelék

40 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál  cukor
1/2 dl rum, vagy aroma
3-4 evőkanál tejföl
1 t.k. vaníliapaszta
5 dkg étcsokoládé

1 tojás a lekenéshez
5 dkg étcsoki a díszítéshez


Elkészítés

A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót, a tojássárgáját.
A vajat olvasszuk fel.
A cukrot oldjuk fel a rumban és ezeket is adjuk a liszthez.
A tésztát alaposan dolgozzuk ki, majd tegyük nejlonba és hagyjuk a hűtőben 1 napot megkelni.(amennyiben nincs erre időnk, egy órát hagyjuk szobahőmérsékleten a duplájára kelni.)
A gesztenyemasszát ízesítsük cukorral, rummal, vaníliapasztával és tejföllel. Keverjük krémesre. Annyi tejfölt kell hozzáadni, hogy egy sűrű, de kenhető krém legyen a vége. Tegyük a hűtőbe felhasználásig.
A megkelt tésztát vegyük két egyenlő részre és nyújtsuk 3-4 mm. vastagságú téglalapokká. 
Én hidegen szoktam a tésztával dolgozni, nem hagyom sokáig a konyhában. A tapasztalatom azt mondja, hogy hideg tésztával és hideg töltelékkel ritkán repedezik ki.
Kenjük meg mind a kettőt egyenletesen a gesztenyével, majd reszeljünk rá étcsokoládét, amit a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjunk a gesztenyébe és szorosan tekerjük fel.
A tekercsek két végét vágjuk egyenesre és óvatosan csúsztassuk egymásba. Én a leeső végekből szoktam egy-egy kis csíkot nyújtani és tojássárgáját használva ragasztóként az illesztésre ragasztani. Az elkészült koszorút bátran igazítsuk szép formásra.
Alufóliából érdemes egy nagy gombócot formázni és ezt nyomni a kalács közepébe, hogy megtartsa a kerek formát, vagy egy üres konzervdoboz is remek megoldás.
A koszorúkat kenjük le egy felvert tojással és egy éles késsel vagdossunk 1,5-2 cm-s csíkokat.
Előmelegített 175 fokos hőlégkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sül.
A díszítéssel és a  szeleteléssel várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
A csokit olvasszuk meg és csorgassuk a bejglikoszorúkra.




Ezzel a nagyon mutatós és finom bejglikoszorúval szeretnék meghitt, békés karácsonyi ünnepeket kívánni minden kedves olvasómnak és blogger-társamnak :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...