2013. december 30.

MEGGYES MARCIPÁNOS BEJGLI

marcipános meggyes bejgli

Nálunk nem csak karácsonykor kötelező a bejgli, hanem szilveszterkor és húsvétkor is. Ezért hozom most ezt a finomságot.
Az ízekkel mindig variálok, természetesen a hagyományos mákos és diós kötelező darab, de mellé mindig kitalálok valamit. Ez valami szenzációsan finom lett, rekord idő alatt elfogyott, ez a kép már a második adag sütése után készült. 
Érdemes tenni vele egy kísérletet.
Az Aldiban kapható marcipán finom, jó minőségű és az ára is baráti.

Hozzávalók
2 nagy v.3 kisebb bejglihez
tészta

40 dkg liszt + szóráshoz
10 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
2,4 dl tej
3 e.k. cukor(nálam vaníliás)
1 e.k rum
1 csipet só
1 tojássárgája
1 tojás a lekenéshez

töltelék
bejglinként 20 dkg marcipán
bejglinként 1 csésze meggy
1 t.k. fahéj
1 e.k. cukor


Elkészítés

Langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
A vajat olvasszuk meg.
A lisztet tegyük egy nagy tálba.
A rumot keverjük el a cukorral.
Adjuk a liszthez az összes hozzávalót és alaposan gyúrjuk össze. Hamar összeáll a tészta.
Én mindig a hűtőbe teszem 1 napra, lefóliázva. Aki ezt nem szereti, az hagyja a duplájára kelni szobahőmérsékleten.
Másnap a hideg tésztát vegyük 2 vagy 3 felé és nyújtsuk 3-4 mm.vastag téglaalappá.
A marcipánt is nyújtsuk vékonyra és a tésztától 1-1 centivel kisebbre.
Helyezzük a kinyújtott tésztára.
A meggyet szűrjük le, a levét nyomkodjuk ki. A tészta egyik végétől számolt 5 centire egy hosszú csíkba fektessük le a meggyet, Szórjuk meg fahéjjal és cukorral, majd tekerjük fel.
A két végét nyomkodjuk össze, kenjük le tojással és fektessük sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Addig hagyjuk csak kelni, ameddig a többi bejglit betöltjük.
Sütés előtt újra kenjük le tojással szurkáljuk meg villával.
175 fokon hőlégkeveréssel süssük szép barnára.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat