2013. december 28.

DIÓS SALÁTA FORRÓ DRESSZINGGEL


A hatalmas karácsonyi dőzsölések után igazán jól tud esni egy finom saláta. Úgy tettem izgalmassá, hogy tűzforró öntettel készítettem. 
A fotókkal csaltam egy kicsit, mivel a forrázás után már nem igazán lesz fotogén ez az étel, tehát csak mellétettem az öntetet.
Akkor a legfinomabb, ha a szószos serpenyőbe dobjuk a leveleket és azonnal tálaljuk, de így is garantált a siker.
A lányomnak annyira ízlett, hogy már többször is kérte.

Hozzávalók

Szósz

1/2 dl extra szűz olíva
2 e.k. dijoni mustár
3 e.k. balzsamecet
2 e.k. méz
2 gerezd fokhagyma
1/4 k.k. bors
1/4 k.k. só
1/2 k.k. szárított oregánó
1/2 citrom leve
1/4 csokor petrezselyem

Saláta

1/2 radicchio
1/2 freeze
1/2 jégsali
pár levél lollo rosso
1 tv. paprika
1/4 szál póréhagyma
1 marék pirított dió
2 főtt tojás
2 nagy paradicsom
1/2 marék koktélparadicsom
1 csokor petrezselyem
1/4 csokor snidling
1 csipet szárított oregánó
1 csipet durvára vágott tarka bors


Elkészítés

A salátákat bontsuk leveleire. A paprikát és a jégsalit csíkozzuk, a pórét karikázzuk, a paradicsomot vágjuk gerezdekre.
Természetesen a salátákat mindenki a rendelkezésére álló választékból kedvére variálhatja. Nekem ezek voltak itthon.
A diót pirítsuk meg, majd vágjuk durvára.
A tojásokat főzzük meg és vágjuk gerezdekre.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívát, reszeljük bele a fokhagymákat, adjuk hozzá a mustárt és a szárított oregánót. Keverjük egyneműre, majd öntsük fel a balzsamecettel és mézzel. Ízesítsük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a citromlevet is. Amikor elkészült keverjük bele a felaprított petrezselymet és zárjuk el a tüzet. Amennyiben nagyon sűrű lenne az öntet, akkor még öntsünk hozzá olívát.
Dobjuk bele a salátánkat a koktélparadicsom és tojás kivételével. Gyorsan forgassuk össze és azonnal szedjük tányérokra, dobáljuk rá a még meleg diót, aprított petrezselymet, snidlinget és adjuk hozzá a tojásokat és paradicsomokat. 
Kevés oregánóval és durvára vágott tarka borssal érdemes még meghinteni.
Önmagában pirítóssal vagy köretként fogyasztva egyaránt finom.
Ha félünk a forró serpenyőbe dobni a salátákat, akkor a képen látható módon tálaljuk, csak ügyeljünk arra, hogy nagyon forró legyen a dresszing.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat