2013. január 19.

PARMEZÁNOS BURGONYAFÁNK JUHTÚRÓS MÁRTOGATÓSSAL


Egyik nap totyorogtam a konyhában, gondolkoztam, hogy mit is kéne főzni vagy sütni. Nem volt hangulatom se húshoz, se macerás dologhoz. Aztán bekattant, hogy fánkszezon van, de sósra vágytam. Így születtek meg ezek a golyócskák, ezzel az isteni szósszal.

Hozzávalók

Fánk

30 dkg burgonya
20-30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
2 tk só
1 dl tej
1 tojás
1,5 ek parmezán
1 tk cukor

Mártogató

5 dkg juhtúró
10 karika kolbász
1 kisebb lila hagyma
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
bors


 Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjastól sós vízben. Majd tisztítsuk meg és törjük össze. Tegyük egy mély tálba és adjuk hozzá a szétmorzsolt élesztőt, cukrot, sót, tojást és tejet. Az élesztőt nem futtattam fel, mert a langyos krumplihoz adtam. Reszeljük bele a parmezánt és a lisztet kezdjük el adagolni hozzá és alaposan dagasszuk ki. A lisztet én apránként adagoltam, mert sosem tudom előre, hogy mennyit fog felvenni. Most sokat, majdnem 30 dkg-ot felvett, de nagyon laza tésztát kaptam. Gyúrjuk át és lefedve hagyjuk 25 percet. Megint dolgozzuk át a tésztát és 2 cm-es darabokra vágjuk fel és formázzunk kis golyókat belőlük. Tegyük távol egymástól, mert növekednek még. Majd mint a fánkot bő olajban lassú tűzön fedő alatt süssük aranybarnára. Forgatás után már nem kell a fedő. Papírtörlőre szedjük.

Mártogatós: A kolbászokat vágjuk apró kockákra és pirítsuk zsírjára, majd szűrjük le. A kisült kolbászokat tegyük egy tálba. A juhtúrót a tejföllel keverjük simára és adjuk hozzá a kolbászt. A lila hagymát vágjuk nagyon apróra és adjuk a szószhoz. Egy gerezd fokhagymát reszeljünk hozzá és borssal ízesítsük.
Nagyon finomak voltak a fánkgolyócskák ebbe a szószba mártogatva.



8 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek a fánkjaid!Isteni lehetett ezzel a finom mártogatóssal!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Marisz! Tényleg jó volt, nekem a mártogatós jött be a legjobban.

    VálaszTörlés
  3. Én is fánkot sütöttem ma, de édeset. És gyűrű alakút, nem ilyen szép gömbölyűt. Még nem ettem sósan fánkot, de nagyon tudnám szeretni, főleg ilyen mártogatóval!

    VálaszTörlés
  4. Képzeld Gerdi, tegnap én is édeset sütöttem és gyűrű alakút! Nem hagyhattam ki! Ez a sós valamikor a hét elején készült. Egyszer érdemes kipróbálni, mondjuk egy vadpörkölt mellé köretnek:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól hangzik! :) Egy téli vacsorára tökéletes recept! :) (Vagy nyárira is! :))

    VálaszTörlés
  6. Bizony Hankka uzsira vagy vacsira, akár egy salátával is, de ez a mártogatós is nagyon feldobta:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehetett, ebből ismétlés lesz :) nálam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Vicuska:) Remélem, hogy sikere lesz:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...