2013. január 3.

NAGYON KAPÓS KOLBÁSZOS - KRUMPLIS POGÁCSA

kolbászos-krumplis pogácsa

Az úgy volt, hogy a múltkoriban készítettem krumplis pogácsát, ami rekord idő alatt nyomtalanul eltűnt.  Aztán jött a szilveszter és megint jöttek a vendégek, ezért újabb adag krumplis pogácsát begyúrtam, de észnél voltam, mert dupla adagot készítettem. Közben pihenésként olvasgattam a friss blogbejegyzéseket és láttam, hogy Marisz kolbásszal töltött sokszor hajtogatott pogikat sütött.  Gondoltam ez remek ötlet, megfeleztem a már begyúrt tésztámat. Én nem szeretek órákig foglalatoskodni egy dologgal, ezért roppant leegyszerűsítettem a dolgokat. Fogtam egy darab kolbászt, felkockáztam és egy serpenyőben a zsírjára pirítottam és ezt adtam a fél adag tésztához. Közben Bogi barátnőm megérkezett és egyszer csak azt látom, hogy egyre kevesebb a sütésre várakozó pogi a tepsin. Igen, képes volt nyersen megenni, hogy ez annyira finom.
A lényeg, elkészült két és fél tepsi pogi és nem volt mit lefotóznom!!! Nekem sikerült 2 darabot elfogyasztanom belőle és kénytelen voltam én is megállapítani, hogy igazán remek kis falatkák a pezsgő mellé  és tényleg csak úgy lehet befejezni a folyamatos evést, ha elfogy. 
Nos, ma csodásan sütött a Napocska és úgy gondoltam, hogy akkor nosza, gyerünk süssünk pogit a blognak és milyen remek képeket fogok készíteni ebben a káprázatos időben. Nem így lett. Elkészültek a pogácsák és a  Nap befejezte a munkáját mára. Ronda, szürke, vastag felhők érkeztek. Lőttek a szép képeknek:) Arra rájöttem, hogy nem várhatok a holnap reggeli fényekre ( ami vagy lesz, vagy nem), mert az előzőekből okulva harmadszorra sem fogom tudni lefényképezni. Így lettek szomorkás, rossz színű képek, viszont remek pogácsák is:)
Azt ne kérdezze meg senki sem, hogy meddig maradnak  a kívül ropogós, belül pihe-puha pogácsák frissek, mert fogalmam sincs. 
Közben arra is rájöttem, hogy nagyon könnyű finom pogit sütni. Minden alkalommal variálok rajta. Van, hogy parmezánt reszelek a tésztához,  hogy tejjel gyúrom be, hogy joghurttal, van - hogy kihűtöm a krumplit, esetleg melegen kezdek el vele dolgozni...... Attól függ, mit találok itthon és mennyire sietek. Csak bátran, érzéssel végezzük a dolgunkat és csodák születhetnek.
Szeretettel ajánlom kipróbálásra mindenkinek:)

Hozzávalók

1 kg főtt burgonya
45-55 dkg liszt
1 dl tej
5 dkg élesztő
20 dkg füstölt kolbász
1 t.k cukor
3 t.k só
1. k.k bors
1 k.k. pirospaprika
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg reszelt sajt
szezámmag



Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a tejben, a cukorral.
A kolbászt nagyon apró kockákra vágd fel, majd 1 e.k. olaj segítségével zsírjára kell pirítani. Amikor kész tégy hozzá pirospaprikát és borsot, majd hagyjuk hűlni.
A krumplit sós vízben héjastól főzzük meg, majd törjük át.Tegyük egy tálba és adjuk hozzá a hozzávalókat és kezdjük el összedolgozni.
Nagyon nehéz meghatározni a liszt mennyiségét, általában 40-50 dkg között szokott felvenni a tészta. A lényeg, hogy jól kezelhető, lágy tésztát kapjunk. Nagyon hamar 2 perc alatt összeáll, nem kell sokáig gyúrni, csak lisztezzük folyamatosan. Kissé ragacsos, de nem szabad több lisztet hozzágyúrni.
 Fedjük le a tálat és hagyjuk pihenni 1 órát.
Közben lereszeljük a sajtot és megolvasztjuk a vajat.
Terítsük el a tésztát deszkán, lapogassuk el (nem kell sodrófa sem hozzá, mert puha) és picike köröket szaggassunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk a pogikat.
 Olvasztott vajjal kenjük be a tetejüket és tegyünk rá sajtot vagy szezámmagokat. A sajt ropogósra sül a tetején. 200 fokon süssük szép pirosra.15 perc k.b.

A tésztához adhatunk reszelt sajtot, úgy még finomabb!
Ezek a pogácsák nem lesznek tökéletesen szabályosak, de annál finomabbak.



10 megjegyzés:

  1. Kolbászos pogi? Szuper! Mentve, hogy elkészítsem apukámnak. :)

    VálaszTörlés
  2. Remélem nálatok is akkora sikere lesz, mint nálunk:))

    VálaszTörlés
  3. Azért a borongós idő ellenére is sikerült szuper képeket készítened, nagyon-nagyon guszták a pogik! :) Szerintem a krumplitól finom, puha maradna, persze ha maradna! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer talán majd kiderül meddig marad puha:)Biztos igazad van Hankka a krumplival kapcsolatban. Most örülök, hogy legalább kép van róla:))))

      Törlés
  4. Janka, nagyon szépek a pogácsáid, elhiszem hogy nagyon finomak voltak!
    Ha krumpli van a tésztában, tovább puha marad, de éppen emiatt a finom puhaság miatt szokott hamarabb elfogyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz, így legalább már tudom, hogy a krumplitól lesz ilyen puha! Tudod a sütésnek mindig félve állok neki, nincs még elég önbizalmam. A kolbászos ötletet pedig külön köszönöm neked, mert Te ihletted:)

      Törlés
  5. Én még soha nem sütöttem pogácsát, de ez a recept és a komment felbátorított :) remélem jól sikerül, ha már csak a "kezdők szerencséjét" vesszük alapul :) már alig várom, hogy elkészítsem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Bátran készítsd el, nem fogsz csalódni benne. Nagyon egyszerű pogácsa, de annál finomabb. Én már nagyon sok helyen sikert arattam vele:)))

      Törlés
  6. Én miért nem voltam még ide feliratkozva?? Repedezett fakanál, irgum-burgum! :D Na, mostantól látom minden kreációdat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdés, hogy miért NEM :) De látom pótoltad a hiányosságaidat, így nincs írgum-burgum :))) Köszönöm, hogy jöttél Dina !

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...