Formák
|
A képen látszik pár darab, tehát forma választék bőséggel akad és filléres tételek.
Hozzávalók
Elkészítés
20 dkg étcsokoládét felaprítunk.Vízgőz felett megolvasztjuk. Én úgy csinálom, mikor már elég meleg a fazékban a víz, leveszem a tűzről, a csokis edényt is időnként leveszem a gőzről és sűrűn kevergetem.Erre azért van szükség, mert 40-50 fok fölé nem melegedhet a csokoládé, mert megég és dobhatjuk ki. Akinek van csokiolvasztója, annak ez egyszerűbb, de kis odafigyeléssel biztos nem hibázunk így sem.
Válasszunk 1 szimpatikus formát és 1 ecsetet. A formákat fessük be csokoládéval.Nem baj, ha nem lesz teljesen egyenletes, hiszen kézzel gyártott bonbont készítünk, töltés után pedig úgysem látszik.
Grillázs : a cukrot tegyük 1 lábasba és kezdjük melegíteni, kis idő múlva folyékonnyá kezd válni, kevergessük és szép lassan elkezd barnulni, mikor szép aranybarna borítsuk bele a diót v. mandulát, óvatosan, mert nagyon forró és könnyen elég -akkor pedig keserű lesz és kezdhetjük elölről. Egyet keverjünk rajta, majd 1 szilikon formába v.lapra öntsük ki.Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és 1 mozsárban őröljük össze (durvára).
A forma kikenés után maradt bőven csokoládé az olvasztó tányérban.Tegyük megint gőz fölé. Adjuk hozzá a rumot v.ami szimpatikus (narancshéj, vanília...) és a vajat.Ezt is hűtsük, mikor kihűlt keverjük hozzá a grillázs őrleményt.
Vegyük elő a kikent formákat és töltsük meg a töltelékkel, vigyázzunk, hogy 3 mm. távolságot hagyjunk a töltelék és a forma pereme között, mert erre jön még a záróréteg.
Most olvasszuk meg a maradék csokinkat, öntsük a formára, egy habkártyával húzzuk le a felesleget és megint tegyük vissza dermedni. 20-30 perc után fogyaszthatjuk.
Én azért használtam vajat, mert így tovább eltartható, természetesen tejszínnel is lehet készíteni, sőt úgy krémesebb és finomabb, de akkor 1-2 napon belül fogyasszuk el.
Ügyelni kell arra, hogy minden eszköz tökéletesen tiszta és száraz legyen!
Készíthetünk csoki forgácsot és díszíthetjük vele a desszertet. Ekkor kicsi olvasztott csokival kenjük meg a felületét és szórjuk rá a forgácsot, u.e. tegyük, ha cukorgyöngyöket használunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése