Meggyes, mákos "álom lepény" |
Ez a süti, egy csoda! Annyira puha, szinte kifolyik belőle a töménytelen töltelék. Nem lehet leírni mennyire finom, ezt meg kell sütni !
Próbáltam most nagyon odafigyelni, mindent precízen lemértem. Általában csak érzésre teszem bele az alapanyagokat. Erre jó ez a blog, hogy kénytelen vagyok odafigyelni. A dédi is így főzött, elmondta az alapanyagokat és tudod annyit adjál hozzá, amennyit felvesz....Igen, Ő így adta át a tudományát. Eleinte nagyokat pislogtam, bátortalanul elkezdtem és mindig valami jó sült ki belőle. Sajnos én ugyanezt csinálom. Kérdezik mennyi sót tegyenek a levesbe, én pedig tanácstalanul állok, nem tudom mit mondjak. Az ételek illatán lehet érezni, hogy elegendő v.sem, ha nem érezzük, akkor kóstoljunk.
Térjünk vissza ehhez a csodálatos meggyes költeményhez.
Alsó tészta
25 dkg liszt
1 e.k. cukor
1 db tojássárgája
1 csipet só
12 dkg margarin
reszelt citromhéj
2 e.k. hideg víz
Töltelék
20 dkg darált mák
1 ü.meggybefőtt
3 e.k.cukor
3 e.k. meggylekvár
1 tk fahéj
reszelt citromhéj
Felső réteg
4db. tojásnak a fehérje
3 sárgája
3 e.k. cukor
3 e.k . liszt
3 e.k. tejföl
vanília aroma v. kivonat
Elkészítés
1.A mákot a meggy levével kb. a felét használtam, 3 e.k. cukorral, és 3 e.k. meggylekvárral és a citrom héjjal főzzük meg( pár perc). A gyümölcsöt akkor adom hozzá, mikor levettem a tűzről.
2. Az aljához valókat alaposan gyúrjuk össze. Hamar összeáll. Majd nyújtsuk ki. Kicsit szakadozni fog, de semmi gond ez ilyen.Tegyük a kivajazott és lisztezett kapcsos formába. Az ujjainkkal nyomkodjuk szét a tésztát egyenletesen, ahol elszakadt pótoljuk. Készítsünk 1-2 cm peremet.
A 170 C fokra felmelegített sütőben 16 percig sütöttem. Akkor jó, amikor a tészta pereme barnulni kezd.
3.Amíg sül az alsó réteg készítsük el a felsőt.A fehérjéket verjük kemény habbá.A sárgákat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet és a tejfölt és 1 csipet szódabikarbónát.
16 perc után vegyük ki a tésztát, oszlassuk el rajta a tölteléket, öntsük rá a tojáskeveréket és tegyük vissza a sütőbe kb. 25 percre.
Jobban járunk, ha kihűlés után szeleteljük, de nálunk ezt sosem lehet kivárni.
Meggyes, mákos álom |
Igen, igen, kicsit babrás, és sokat kell mosogatni utána, de MEGÉRI!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése