2012. március 12.

MÁKBAN FORGATOTT TÚRÓGOMBÓC MEGGY-ÖNTETTEL


Mákban forgatott túrógombóc meggy-öntettel


Néha nem árt elszakadni a megszokott dolgoktól. A túrógombóc finom, szinte mindenki szereti. Egy-egy alkalommal érdemes próbálkozni más ízvilággal. Alapjaiban ez is egy túrógombóc, nagyon finom és látványos.
Érdemes kipróbálni, nem okoz csalódást.

Hozzávalók

Gombóc

1/2 kg tehén túró
1 tojás
1/2 bögre gríz
1 k.k. vanília kivonat
4 e.k. cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

Öntet

1/2 ü.meggybefőtt v.30 dkg friss meggy
2 e.k. cukor
1 k.k. őrölt szegfűszeg
1 fahéj
1/2 citromnak a leve
1 e.k- étkezési keményítő

Forgatás

1 bögre darált ,cukrozott mák

Elkészítés

A gombóc összetevőit egy tálba öntjük, jól összegyúrjuk és a hűtőben állni hagyjuk 1 órát.
A meggy levét felforraljuk a cukorral és fűszerekkel, besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a meggyet és lehűtjük.
Egy lábasban vizet forralunk, a túrós masszából kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő vízbe helyezzük óvatosan. K.b.3-4 percet főzzük, leszűrjük és még melegen a mákban megforgatjuk.
Akkor finom, ha a gombóc meleg az öntet pedig hideg.
Az öntetet érdemes előre elkészíteni. A hűtőben csavaros üvegben szoktam tárolni, és sok más finomsághoz is lehet használni.
A meggyet lehet helyettesíteni tetszés szerinti gyümölcsökkel. Eperrel, ribizlivel még finomabb.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat