2012. március 11.

SZILVÁS MEGLEPI SZILVA ÉS FAHÉJÖNTETTEL




Szilvás meglepi szilvás és fahéjas öntettel

Igaz 3 féle összetevőből áll, de elkészíthetjük 2-3 nappal a felszolgálás előtt. A hűtőben érlelés csak az előnyére válhat. Annyira finom, mi imádjuk.
Gondom volt az elnevezésével, de ez a meglepi szerintem nagyon illik hozzá.

Egy dolog biztos ezzel az édességgel kapcsolatban: a siker.


Hozzávalók

-30 dkg étkezési búzadara
-10 dkg cukor
-0,7l vörös bor
-20 dkg aszalt szilva
- fahéj,őrölt szegfűszeg (izélés szerinti mennyiség)
-5 dkg durvára vágott dió v.mandula (esetleg vegyesen)

Öntet 1

-3 dl tejföl
-2 e.k.cukor (természetesen ez lehet több és kevesebb is)
-1k.k.fahéj

Öntet 2

-30 dkg. szilva
-10 dkg cukor
-fahéj,szegfűszeg
-1 k.k.étkezési keményítő
-1 dl víz

Elkészítés

Az aszalt szilvát felkockázzuk, v.csíkozzuk. A grízt, a diót és az aszalt gyümölcsöt feltesszük főni a vörösborban. Hozzáadjuk a cukrot és fűszereket. Nagyon sűrű masszára kell főzni. A végén nehéz lesz majd keverni. Néha túl sűrű lesz, ekkor vízzel hígítsuk v. adjunk hozzá még vörösbort.
Nem lesz alkoholos, mivel az elpárolog a főzés során.
Szép simára keverjük ki.
A még meleg masszát, öntsük 1 lapos tepsibe.Mikor kihűlt, jól fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

A tejfölt hidegen keverjük el a cukorral és fahéjjal.Kóstoljuk meg, tetszés szerint lehet még édesíteni és fahéjazni. Ezt is tegyük a hűtőbe, ha elkészült.

A szilvákat magozzuk ki és vágjuk negyedekre.Tegyük 1 lábasba és lassú tűzön főzzük a cukorral és fűszerekkel pár percig. Közben a keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesen keverjük el. Mikor a szilva kiengedte a levét, kb .5-6 perc forralás után adjuk hozzá a keményítőt és forraljuk még 1-2 percig.
A lényeg, hogy sűrű, de folyós öntetet kapjunk. Ezt is hűtőben tartjuk a desszert összeállításáig.

Tálalás

A megdermedt grízmasszából fagylaltos kanállal (lehet kézzel formázni is) 2-3 gombócot halmozunk 1 tányérra, bőségesen leöntjük a fahéjas tejföllel, majd a szilvaöntettel csíkokat húzunk rá, és megszórjuk szeletelt, pirított mandulával és szilva darabokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...