2012. március 21.

KÜRTŐSKALÁCS ÉDES ÉS SÓS


Benedek barátunk úgy döntött, hogy nagy fába vágja a fejszéjét, Ő Németországban kürtöskalácsos lesz.
Gondosan be is vásárolt minden elképesztő szerkentyűt erre a célra, szépek, újak, csillognak- villognak, még hosszas gondolkodás után arra is rájöttünk, hogy mi mire való. Igen ám, de hogyan kell kürtőskalácsot sütni?


Gépeket kicsomagoltuk, beüzemeltük, Benedek bevásárolt irdatlan mennyiségű lisztet, cukrot, élesztőt, tojást....és nekirugaszkodtunk.Az interneten találtunk sok-sok receptet, a felszereléshez is mellékeltek párat. Az csak természetes, hogy nekünk egyik sem felelt meg.Mi pedig gyúrtunk, dagasztottunk, sütöttünk, már a fülünkön is a kalács jött ki. Mindenbe hempergettük még gumicukorba is- tök finom volt, akármilyen hülyén hangzik. A tészta néha túl lágy lett, máskor pedig túl kemény, de megszültük az igazit.
A másik roppant egyszerűnek tűnő dolog a tekerés, ami elsőre nem is az. Ezt a műveletet lehet gyakorolni sokáig, mire úgy működik, ahogy szeretnénk, de mi ezen az akadályon is átküzdöttük magunkat, mivel nagyon ügyesek és találékonyak vagyunk. Lehetetlen nincs, csak tehetetlen!

Sajnos kevés kép készült, mert belefeledkeztünk a készítésbe, de majd pótlom, ha legközelebb készítek.

Sütöttünk sós kürtőskalácsot is, ami szerintem szenzációs volt. A tésztájába felkockázott bacon került és reszelt sajtban forgattuk, természetesen a tésztájából a cukrot kispóroltuk.Nem is értem, hogy a sós verzió miért nem terjedt el.Tökéletesebb sörkorcsolyát el sem lehet képzelni.

Recept 8 db

0.5 kg. finom liszt
0.5 kg. rétes liszt
3  dkg élesztő
16 dkg olvasztott vaj
18 dkg cukor
1 k.k.fahéj
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
1,5 dl víz
2 dl tej
1 db. tojás
vaníliás cukor v. aroma
( a tojás elhagyható, a tej pedig vízzel helyettesíthető)

Sül az első kalács
Elkészítés

Az alapanyagokat jól összegyúrjuk.A tejet, a vajat és a vizet langyosan kell a tésztához adni, és akkor felesleges az élesztőt futtatni. Kézzel hosszadalmas a dagasztás, jobb géppel, ha rendelkezésre áll. A lényeg egy alaposan kidolgozott lágy, de jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. 8 egyenlő részre gombócozzuk ki, és egyenként hosszú csíkokat sodorjunk belőlük a deszkán. Ne kelesszük, elég neki annyi idő, ameddig dolgozunk vele.Szakadni fog a tészta, ha túlkel.Tekerés előtt a fát olajozni kell. Fogjuk bal kezünkbe a fát, a másikkal pedig kezdjük el tekerni a tésztát, közben forgassuk a fát. Az első csíkot jól nyomkodjuk a fához, utána már könnyű tekerni, majd óvatosan görgessük át a feltekert fát a deszkán, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztánk, ne legyenek túl nagy hézagok. Ezek után hajszálvékonyan egy ecset segítségével olajozzuk meg, és alaposan hempergessük kristály cukorba.
Természetesen az ember ritkán tart otthon kalács sütő kemencét, ezért valami más megoldás kell a befejezéshez. Egy blogon olvastam, hogy simán tepsire teszik és sütőben megsütik, egyszer megfordítják. Ezt én még nem próbáltam, de simán jó lehet. Ami részemről  már működött, szabad tűzön,  ahogy a szalonnát szoktuk sütni, folyamatosan forgatva, pár perc alatt készre sül.- A legjobb barátainkkal közösen elkészíteni, biztos hatalmas sikert aratunk vele-.Hempergessük mákba, dióba, cukorba....amibe csak szeretnénk és fogyasszuk jó étvággyal.

Sós kürtőskalács

 A liszt, vaj, folyadék, élesztő mennyisége megegyezik az édesével. Cukor helyett adjunk 1csapott evőkanál sót, a fahéj helyett őrölt köményt, a citrom reszelék helyett pedig 10 dkg kockázott bacont a tésztához vagy sajtot. Reszelt sajtban, egész köményben vagy szezámmagban forgassuk meg. Ez nem lesz olyan fényes, mint a cukorban forgatott, de igazi élvezet lesz elfogyasztani.

Ötleteket szívesen fogadok az otthoni sütéssel kapcsolatban

Megtaláltam, hol olvastam a sütőben sütött kalácsról! Csodálatosan leírja a készítés menetét: http://limarapeksege.blogspot.com/2011/05/kurtos-kalacs.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...